fbpx

Obalne občine za prednostno obravnavo pri izpostavljenosti s smrtonosnim koronavirusom

Aleš Bržan (Foto: STA)

Istrske občine bodo vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno, je po današnjem sestanku predstavnikov obalnih občin in drugih ključnih služb povedal koprski župan Aleš Bržan. Želijo še, da se testiranja na okužbo z novim koronavirusom izvajajo tudi v Kopru.

Sestanek na temo širjenja koronavirusa in ukrepov za zajezitev bolezni so v Kopru sklicali na pobudo županov občin Slovenske Istre. Udeležili so se ga še predstavniki območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper, obalnih zdravstvenih ustanov, koprske izpostave uprave za zaščito in reševanje in Luke Koper. Po oceni Aleša Bržana je bil sestanek pravočasen, dobrodošel in potreben.

Vlada naj sprosti blagovne rezerve
Med drugim so na srečanju ugotavljali, da bo verjetno prišlo do težav pri nabavi zaščitne opreme. Na vlado bodo zato naslovili prošnjo, da sprosti blagovne rezerve, kljub temu, da ni razglašeno izredno stanje. V obalnih občinah želijo namreč zagotoviti, da bodo zadostne količine zaščitne opreme na ustreznih lokacijah pravočasno. Kot je poudaril Bržan, je zaščitna oprema namreč prva stvar, ki jo kdorkoli, ki prihaja v stik s potencialno okuženimi osebami, potrebuje.

Prostora ni že ob manjših epidemijah
Dogovorili so se tudi, da bodo obalne zdravstvene ustanove poskušale poiskati primeren prostor, ki bi bil skupen izolacijski prostor za območje celotne Slovenske Istre ter bi tako tudi izboljšali klinične poti. V Kopru so po Bržanovih besedah sicer že naročili izolacijski kontejner. Koprski zdravstveni dom je namreč raztresen na več kot deset lokacijah in nima izolirnice. “Že ko so epidemije vodenih koz, gripe, škrlatinke, nimamo kam dati obolelih,” je opomnila Ljubica Kolander Bizjak iz zdravstvenega doma. V kontejnerju tako ne bo samo izolirnica, ampak bo izolirana ambulanta, kjer bodo pregledovali osebe s sumom okužbe z nalezljivo boleznijo. Občane je še pozvala, naj ne silijo na vsak način k zdravniku zgolj ob povišani telesni temperaturi, ampak naj prej pokličejo v ambulanto, kjer bodo dobili ustrezne informacije o nadaljnjem ravnanju. V njihovih ambulantah se zdaj na telefon oglašajo osem ur, in ne samo zakonsko predpisane štiri ure.

Po besedah strokovnega direktorja izolske bolnišnice Dušana Deisingerja se njihova bolnišnica, tako kot vse ostale po državi, pripravlja na prvi primer okužbe s koronavirusom. Ob tem je poudaril, da bo prvi stik z okužbo najverjetneje na primarni ravni pri splošnih zdravnikih ali na urgenci. “Če pride do resnejše okužbe, je nadaljnje zdravljenje na infekcijski kliniki, vsekakor pa ne v regijski bolnišnici, kjer zdravimo tudi druge bolnike. Spustiti obolelega z virusno okužbo v bolnišnico je lahko zelo nevarno,” je opozoril v izjavi za medije. Obiski v izolski bolnišnici so sicer omejeni že kak mesec zaradi gripe.

Rok Krajnc