Občina Vrhnika bo izpodbijala sodbo o Kemisu

Kemis med katastrofo.

Občina Vrhnika bo na vrhovnem sodišču izpodbijala sodbo upravnega sodišča, ki je zavrnilo njeno tožbo glede okoljevarstvenega dovoljenja za Kemisov obrat, danes poroča Dnevnik. Na občini so nad odločitvijo sodišča presenečeni.

Upravno sodišče je 20. oktobra Občini Vrhnika ter ministrstvu za naravne vire in prostor vročilo sodbo, v kateri je sodišče zavrnilo tožbo občine glede spremembe okoljevarstvenega dovoljenja za delovanje obrata Kemis, poroča časnik. Gre za vprašanje spornega obrata za ravnanje z nevarnimi odpadki, ki stoji na gosto poseljenem območju Vrhnike.

Maja 2017 se je tam zgodil katastrofalni požar, zaradi te nesreče pa je vrhniški mestni svet zavzel stališče, da je lokacija neprimerna za zbiranje in predelavo nevarnih odpadkov. Na občini so se nadejali, da bodo s tožbo dosegli dokončno prepoved Kemisovega obratovanja.

Kot so dejali za Dnevnik, so nad odločitvijo sodišča presenečeni. Po njihovi interpretaciji je sodišče odločilo, da upravljalcu sodišče ne sme naložiti obveznosti zagotavljanja varnosti pred večjimi nesrečami, ker to lahko stori le ministrstvo s svojo odločbo. Dodali so, da je sodišče vseeno ugotovilo, da v konkretnem primeru ministrstvo tega ni storilo, čeprav bi moralo.

Upravno sodišče meni, da bi oziroma bo moralo ministrstvo to storiti z dopolnilno odločbo, bodisi po uradni dolžnosti bodisi na zahtevo občine,” so pojasnili na občini. Dodali so, da jih ta odločitev preseneča, ker da “sodišče neupravičeno ločuje postopek spremembe okoljevarstvenega dovoljenja od postopka predhodne presoje skladnosti z zahtevami direktive Seveso III po zagotavljanju varnosti obratovanja centra za ravnanje z nevarnimi odpadki”.

Odvetnik Matija Urankar, ki zastopa Kemis, je za Dnevnik pojasnil, da je po njegovem mnenju sodišče potrdilo, da je zadnja sprememba okoljevarstvenega obrata pravnomočna, zato sodbo dojema kot uspeh. Z ministrstva pa so za časnik dejali, da se po uradni dolžnosti ne preverja in spreminja okoljevarstvenega dovoljenja zaradi predložitve ocene možnosti onesnaženja tal in podzemnih voda, kar so želeli doseči na občini.

STA