Občine: Razlike v plačah so zelo velike

Foto: iStock

Podatki o plačah kažejo, da zaposleni v občini Novo mesto mesečno v povprečju prejmejo 6 odstotkov višje plače od povprečja v državi in 9,2 odstotka manj od zaposlenih v Ljubljani. V Kočevju so plače za 14 odstotkov nižje od povprečja in za 32 odstotkov nižje od plač v Ljubljani. V Črnomlju pa so plače za 18,4 odstotka nižje od državnega povprečja in za kar 37,1 odstotka nižje od plač v občini Ljubljana. Razlike v regiji, samo med Novim mestom in Črnomljem, pa so takšne, da to v 10 letih dela pomeni vrednost prestižnega avtomobila, v 40 letih pa vrednost stanovanja ali stanovanjske hiše.

Skoraj četrtina vseh delovno aktivnih prebivalcev v naši regiji je zaposlena zunaj regije svojega prebivališča. Največ jih odhaja na delo v osrednjeslovensko regijo, večinoma v Ljubljano in okolico. Podatki pa kažejo, da so tam tudi daleč najvišje plače v Sloveniji. Statistični podatki za februar 2018 kažejo, da je bila povprečna neto plača v ljubljanski občini 1.235,02 evra. Najvišje plače v Sloveniji imajo sicer zaposleni v občini Cerklje na Gorenjskem, kjer zaposleni prejemajo v povprečju po 1.409,25 evra neto plače.

V naši regiji, kamor spadajo Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko-ribniško območje, so povprečne neto plače najvišje v občini Novo mesto, kjer zaposleni v povprečju prejmejo po 1.130,66 evra. S tem se občina uvršča na 5. mesto med vsemi občinami v Sloveniji.

Najnižje plače v Sloveniji prejemajo zaposleni v občini Osilnica, v povprečju po 739,33 evra mesečno. Izpod 800 evrov neto v povprečju v Sloveniji prejmejo samo še zaposleni v občinah Gornji Petrovci (768,38 evra) in Kostanjevici na Krki (776,30 evra).

Od plač je odvisen tudi standard prebivalcev. Podatki za našo regijo tako kažejo, da je delež gospodinjstev, ki živijo v slabih stanovanjskih razmerah, tretji najnižji v državi. V slabih stanovanjskih razmerah živi namreč 21 odstotkov ali več kot petina vseh gospodinjstev v jugovzhodni regiji.

Podatki o plačah v Sloveniji, Ljubljani in večjih mestih v regiji:

 • Povprečna neto plača v Sloveniji:                      1.066,33 evra
 • Povprečna neto plača v Ljubljani:                      1.235,02 evra
 • Povprečna neto plača v Novem mestu:              1.130,66 evra
 • Povprečna neto plača v Kočevju:                          934,74 evra
 • Povprečna neto plača v Črnomlju:                        900,46 evra

Med večjimi občinami je najslabše v občini Črnomelj
Zaposleni v Ljubljani prejemajo 15,8 odstotka višjo plačo od povprečja v državi. V Novem mestu prejemajo 6 odstotkov nad povprečjem v državi in 9,2 odstotka manj kot zaposleni v Ljubljani. Še slabše je z preostalimi zaposlenimi v regiji.

V Črnomlju, ki je največja občina v Beli krajini, zaposleni prejmejo povprečno 900,46 evra neto plače. To je 18,4 odstotka manj od slovenskega povprečja in kar 37,1 odstotka manj od plač, ki jih v povprečju prejmejo zaposleni v občini Ljubljana.

V Kočevju, ki je največja občina na območju Kočevsko-ribniškega območja, pa zaposleni prejmejo 934,74 evra neto plače. To je 14 odstotkov manj od slovenskega povprečja in 32,1 (slabo tretjino) manj kot zaposleni v ljubljanski občini.

Celoten članek preberite TUKAJ

 • Matej Ulec

  Ne bi smele biti takšne razlike v plačah…

  • Darth Vader

   načeloma se plače po posameznih regijah same izoblikujejo, saj na njih vpliva mnogo dejavnikov, kot naprimer absorbcijska sposobnost trga, hitrost kroženja denarja, število proizvedenih inprodanih metrišnih ton izdelkov ter število opravljenih storitev, do cene storitev do višine davkov,prispevkov……skratka ni to centralnoplanska zadeva, ki jo bodo politkomisarji odločil alpa ne….

 • Amerikanc

  Sorazmerna plačam po regijah je tudi vrednost nepremičnin, …tako da,…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!