fbpx

Občine: Razlike v plačah so zelo velike

Foto: iStock

Podatki o plačah kažejo, da zaposleni v občini Novo mesto mesečno v povprečju prejmejo 6 odstotkov višje plače od povprečja v državi in 9,2 odstotka manj od zaposlenih v Ljubljani. V Kočevju so plače za 14 odstotkov nižje od povprečja in za 32 odstotkov nižje od plač v Ljubljani. V Črnomlju pa so plače za 18,4 odstotka nižje od državnega povprečja in za kar 37,1 odstotka nižje od plač v občini Ljubljana. Razlike v regiji, samo med Novim mestom in Črnomljem, pa so takšne, da to v 10 letih dela pomeni vrednost prestižnega avtomobila, v 40 letih pa vrednost stanovanja ali stanovanjske hiše.

Skoraj četrtina vseh delovno aktivnih prebivalcev v naši regiji je zaposlena zunaj regije svojega prebivališča. Največ jih odhaja na delo v osrednjeslovensko regijo, večinoma v Ljubljano in okolico. Podatki pa kažejo, da so tam tudi daleč najvišje plače v Sloveniji. Statistični podatki za februar 2018 kažejo, da je bila povprečna neto plača v ljubljanski občini 1.235,02 evra. Najvišje plače v Sloveniji imajo sicer zaposleni v občini Cerklje na Gorenjskem, kjer zaposleni prejemajo v povprečju po 1.409,25 evra neto plače.

V naši regiji, kamor spadajo Dolenjska, Bela krajina in Kočevsko-ribniško območje, so povprečne neto plače najvišje v občini Novo mesto, kjer zaposleni v povprečju prejmejo po 1.130,66 evra. S tem se občina uvršča na 5. mesto med vsemi občinami v Sloveniji.

Najnižje plače v Sloveniji prejemajo zaposleni v občini Osilnica, v povprečju po 739,33 evra mesečno. Izpod 800 evrov neto v povprečju v Sloveniji prejmejo samo še zaposleni v občinah Gornji Petrovci (768,38 evra) in Kostanjevici na Krki (776,30 evra).

Od plač je odvisen tudi standard prebivalcev. Podatki za našo regijo tako kažejo, da je delež gospodinjstev, ki živijo v slabih stanovanjskih razmerah, tretji najnižji v državi. V slabih stanovanjskih razmerah živi namreč 21 odstotkov ali več kot petina vseh gospodinjstev v jugovzhodni regiji.

Podatki o plačah v Sloveniji, Ljubljani in večjih mestih v regiji:

  • Povprečna neto plača v Sloveniji:                      1.066,33 evra
  • Povprečna neto plača v Ljubljani:                      1.235,02 evra
  • Povprečna neto plača v Novem mestu:              1.130,66 evra
  • Povprečna neto plača v Kočevju:                          934,74 evra
  • Povprečna neto plača v Črnomlju:                        900,46 evra

Med večjimi občinami je najslabše v občini Črnomelj
Zaposleni v Ljubljani prejemajo 15,8 odstotka višjo plačo od povprečja v državi. V Novem mestu prejemajo 6 odstotkov nad povprečjem v državi in 9,2 odstotka manj kot zaposleni v Ljubljani. Še slabše je z preostalimi zaposlenimi v regiji.

V Črnomlju, ki je največja občina v Beli krajini, zaposleni prejmejo povprečno 900,46 evra neto plače. To je 18,4 odstotka manj od slovenskega povprečja in kar 37,1 odstotka manj od plač, ki jih v povprečju prejmejo zaposleni v občini Ljubljana.

V Kočevju, ki je največja občina na območju Kočevsko-ribniškega območja, pa zaposleni prejmejo 934,74 evra neto plače. To je 14 odstotkov manj od slovenskega povprečja in 32,1 (slabo tretjino) manj kot zaposleni v ljubljanski občini.

Celoten članek preberite TUKAJ