fbpx

Obisk veleposlanika Japonske

Foto: Občina Grosuplje

V četrtek, 30. januarja 2020, je našo občino obiskal Nj. eksc. g. Masaharu Yoshida, veleposlanik Japonske v Sloveniji, s svojo soprogo. V občinski hiši sta ju prijazno sprejela župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar.

Z njima pa je veleposlanika in njegovo soprogo pričakal tudi olimpionik Miroslav Cerar, ki ima z Japonsko tesnejše vezi in v to deželo prav letošnje poletje ponovno odhaja. Daljnega leta 1964 je namreč na olimpijskih igrah v Tokiu osvojil zlato na konju z ročaji, na drogu pa si je priboril bronasto odličje. In ravno olimpijske igre bodo tudi to poletje razlog za njegov obisk Japonske, ponovno bodo namreč potekale v Tokiu, vodja slovenske olimpijske reprezentance, za katero bomo vsi močno stiskali pesti, pa bo prav Cerar, tudi predsednik Slovenske olimpijske akademije, ambasador za šport, strpnost in fair play ter seveda naš občan.

Župan in direktor sta veleposlaniku ob tej priložnosti predstavila našo občino, nekaj statističnih podatkov ter naše naravne bisere in kulturne znamenitosti, vredne ogleda in doživetja. Naša občina predstavlja tudi ugodno gospodarsko okolje, s svojimi projekti pa smo izredno razvojno naravnani, zasledujemo cilje gospodarne, gostoljubne in globalne občine ter zremo v zeleno prihodnost.

Med projekti, ki smo si jih zamislili, pa je tudi drevored japonskih češenj, ki bi si ga želeli zasaditi v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske. Ta bi svoje mesto našel ob Cesti dr. Jožeta Pučnika, ki Grosuplje povezuje z našo prestolnico.

V japonski kulturi imajo cvetoče češnje poseben pomen, letošnje leto pa je lepa priložnost, da bi te zacvetele tudi v naši občini, v duhu poletnih olimpijskih iger v Tokiu, kjer bo vodja slovenske olimpijske delegacije naš občan, v duhu spodbujanja športa in rekreacije tudi v naši občini, v duhu spodbujanja aktivnega in zdravega preživljanja prostega časa v naravi, v duhu prijateljstva med našo občino oz. med Slovenijo in Japonsko.

Življenje v naši občini bi bilo tako še lepše, še bolj cvetoče.

Sledilo je povabilo v mestno knjižnico, kjer nas je pričakala v.d. direktorice Roža Kek ter veleposlanika in njegovo soprogo prijazno popeljala na ogled njenih prostorov, župan pa je veleposlanika ob tej priložnosti povabil tudi k vpisu v našo spominsko knjigo.

Jana Roštan, Občina Grosuplje