fbpx

Oboleli iz doma starejših občanov po nečloveški zavrnitvi ptujske županje in vodstva bolnice na Ptuju ostajajo v Ljutomeru

Minister za zdravje Tomaž Gantar zagotavlja, da se je pripravljen pod dokument, ki ga je odkrila RTV Slovenija, podpisati tudi sam. (Foto: STA)

Minister za zdravje Tomaž Gantar je po današnjih pogovorih o rešitvi namestitve oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer sklenil, da ti ostanejo v Ljutomeru. Za njih bodo pod določenimi pogoji skrbeli predvsem zdravstveni delavci soboške bolnišnice, direktor doma Tomislav Nemec pa je obljubil, da bo odločanje prepustil stroki.

Gantar je v Ljutomeru povedal, da je to rešitev, ki so ji jo želeli tudi v primeru začasne nastanitve oskrbovancev na Ptuju, ki bi trajala le toliko časa, dokler ne bi uredili ustreznih razmer v domu. To pa pomeni čiščenje, razkuževanje in različne cone za ločevanje oskrbovancev glede na okužbe.

Če je to izvedljivo brez selitve, sem bolj zadovoljen jaz in tudi oskrbovanci. Vsi se zavedamo, da je vsaka selitev za starejšega človeka v bolnišnico, posebej če ne potrebuje nujnega zdravljenja, lahko še večji stres kot okužba, drugi razlog pa je, da sama okužba ni in ne more biti razlog za namestitev v bolnišnico,” je poudaril Gantar. Sicer pa je o zapletu želel slišati različna mnenja vseh strani, pri čemer je, kot je dejal, dober podatek, da so se razmere v Ljutomeru kljub vsemu, tudi po mnenju zdravstvenih delavcev, zdaj precej izboljšale in da so predlagane ukrepe vendarle začeli upoštevati.

Oskrbovanci dobro oskrbljeni
Ukrepe, ki so jih predlagali strokovnjaki, ki hodijo sem in vedo, kaj delajo, morajo v domu seveda spoštovati in upoštevati in mislim, da se to zdaj dogaja,” ugotavlja minister. Glede kadrov pa bo po njegovih besedah treba najti rešitve, saj samo zdravstveni delavci sosednjih ustanov tega ne bodo zmogli, ker se začenja tudi normalno delo v bolnišnicah in zdravstvenih domovih. Glede na ugotovitve se bodo na ministrstvu odločali o nadaljnjih korakih. Na vprašanje, ali zaupa direktorju doma Tomislavu Nemcu, je Gantar odgovoril, da ni resorni minister za domove starejših, želi pa, da so oskrbovanci, okuženi in vsi drugi, dobro oskrbljeni. “Želel sem razčistiti, kje so težave in da se to, kar se je, ne sme več dogajati,” je dodal.

Minister je še povedal, da se je po negativni izkušnji s Ptujem ponudilo kar nekaj možnosti za nastanitev, tudi v bližnjih Lenartu, Ormožu, pa v Mariboru in Sevnici. “Tistih, ki so pripravljeni pomagati, je dovolj, tu gre zdaj za strokovno odločitev, ali je to potrebno ali ne. Verjamem, da to v tem trenutku ni potrebno in da bo opravljeno vse, kar je bilo naročeno“, je še dejal Gantar.

Nemec je po srečanju povedal, da je ministru predstavil njihov pogled in da so v domu klinično osebje, ki zna obvladovati okužbo, prosili, naj pride in jo poskusi zajeziti. “Zanimalo me je, kdo ne more sodelovati, kje so težave. Edino, kar smo ugotovili, je to, da so bila moja pričakovanja hospitalizacije najbolj bolnih nekoliko previsoka glede na to, kako to obravnava stroka. In zdaj smo se dogovorili, da se to prepušča stroki, jaz pa bom naredil vse, da bo imela vse vire, ki jih potrebuje,” je poudaril Nemec.

Iz soboške bolnišnice pa so sporočili, da po dogovoru z ministrom ostajajo aktiven partner pri izvajanju postopkov in oskrbi oskrbovancev. “Vendar le pod pogojem, da se v celoti spoštujejo in izvajajo vsi ukrepi in vsa navodila, ki jih priporoča naše zdravstveno osebje in koordinacijska skupina,” so še dodali.

Varovance naj bi sicer, kot omenjeno, po prvotnih načrtih začasno premestili v ptujsko bolnišnico, glede česar pa je poleg vodstva in zaposlenih v bolnišnici pomisleke med drugim izrazila ptujska županja Nuška Gajšek, sicer članica SD. Gajškova si je zaradi tega nakopala precej kritik.

Ptujska županja Nuška Gajšek in predsednik SD Dejan Židan. (Foto: STA)

Rok Krajnc