fbpx

Strežba v gostinskih lokalih zunaj nastanitvenih objektov v rdečih regijah začasno prepovedana

Foto: Pixabay

Skladno z novim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev, ki bo začel veljati s petkom, bo v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih in za osebni prevzem ali dostavo.

Nove omejitve pri izvajanju določenih storitvenih dejavnosti se tako razlikujejo glede na epidemiološke razmere v posamezni statistični regiji. Za tiste, ki so na t. i. oranžnem seznamu, je med 6. uro in 22:30 ob upoštevanju vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje še naprej dovoljeno opravljati gostinsko dejavnost. Se je pa vlada odločila, da število oseb v frizerskih in kozmetičnih salonih omeji na eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Enako velja za fitnesih centre in zaprte športne objekte, je novinarjem povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Za rdeče regije pa veljajo posebne določbe. Tako je v teh začasno prepovedano ponujati storitve v fitnes centrih in v zaprtih športnih objektih, v prostorih, kjer se opravlja frizerska in kozmetična dejavnost, pa bo lahko le ena stranka v prostoru.

Začasno bo prepovedano tudi opravljanje gostinskih dejavnostih v gostinskih objektih, kot so gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Dovoljena bo medtem priprava in dostava ter osebni prevzem hrane in pijače.

Začasna prepoved pa ne velja za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer bo med 6:00 in 22.30 dovoljeno opravljati dejavnost za goste v hotelih, motelih, penzionih, hotelskih in apartmajskih naseljih, planinskih in drugih domovih, kampih, na turističnih kmetijah, marinah, ter v skupinskih prostorih pri sobodajalcih. Dovoljena bo le strežba za mizami, z razdaljo med osebami najmanj 1,5 metra, razen za osebe iz istega gospodinjstva.

Sara Kovač