fbpx

Odzivnost v Programu Svit v občinah Spodnjega Podravja pod slovenskim povprečjem

Marec je mednarodni mesec boja proti raku debelega črevesa in danke, mesec, ko opozarjamo na pomen preprečevanja in zgodnjega odkrivanja tega raka. Gre za 3. najpogostejšega raka pri ženskah in 4. najpogostejšega pri moških. Vsako leto za to obliko raka zboli okoli 1.400 prebivalcev Slovenije, več kot 700 jih umre, čeprav je rak na debelem črevesu in danki ena izmed redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s presejanjem.

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Namenjen je prebivalcem Slovenije v starosti od 50 do 74 let, ki imajo urejeno osnovno zdravstveno zavarovanje. Sodelovanje v Programu Svit krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, zato vabljenim ne predstavlja dodatnih stroškov.

Bolezen se razvija počasi, zato jo lahko ustavimo ali celo preprečimo.

Rak na debelem črevesu in danki se v telesu razvija več let, preden se pojavijo prvi simptomi. Mnogokrat je takrat, ko simptome opazimo in pomislimo, da z našim zdravjem morda nekaj ni v redu, že pozno, zato je pomembno, da ukrepamo prej.

Celoten članek lahko preberete TUKAJ