fbpx

Oktober – mesec požarne varnosti

Projekt “Oktober – mesec požarne varnosti” izvaja Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z Gasilsko zvezo Slovenije in Slovenskim združenjem za požarno varstvo. Letos je tema meseca požarne varnosti (oktober 2018) namenjena številki za klic v sili – številki 112.

Številka 112 je številka za klic v sili, na katero lahko pokličete, če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko kadarkoli (24 ur na dan, vse dni v letu) brezplačno pokličete v kateri koli državi Evropske unije. Ob klicu na številko 112 se samodejno pridobijo podatki o telefonski številki in kraju kličočega. Poznavanje natančnega mesta nesreče je pomembno, saj reševalnim službam omogoča, da lahko hitreje prispejo na kraj nesreče.

Na številko 112 lahko:

  • pokličete s stacionarnega ali mobilnega telefona,
  • pošljete kratko sporočilo (SMS),
  • posredujete besedilni klic preko sistema WAP 112 (http://wap.sos112.si/), posredovanje kratkega sporočila (SMS) in besedilnega klica preko sistema WAP 112 pa sta  namenjena tudi gluhim in naglušnim osebam.

Omogočen je tudi klic v sili na območju s slabim signalom. Klice na številko 112 sprejemajo v trinajstih regijskih centrih za obveščanje: v Brežicah, Celju, Kopru, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu, Postojni, na Ptuju, v Slovenj Gradcu in Trbovljah. Klic se, glede na kraj kličočega, samodejno usmeri v pristojni regijski center za obveščanje.

Na številko 112 ne kličite po nepotrebnem, saj lahko pomoč v tistem trenutku nekdo drug bolj potrebuje. Operaterji se na 90 odstotkov klicev odzovejo povprečno v 5,97 sekunde. Več informacij: http://statklic.sos112.si/reports/day/.

Več na portal-os.si …