Orožarsko podjetje Arex ima nove češke lastnike

Spletni portal Siol.net poroča, da je Ivan Kralj, lastnik Arexa iz Šentjerneja, podjetje prodal češkemu zasebnemu skladu RSBC. Višina kupnine ni znana. Arex velja za največje slovensko orožarsko podjetje, Kralj, ki sicer izhaja iz Brusnic v novomeški občini, pa za enega od najbogatejših Slovencev.

Že nekaj časa je znano, da se Kralj z ruskimi partnerji posveča tudi izgradnji novega obrata v Šentjerneju, kjer bodo predelovali ribe. Zaposlovali bodo od 60 do 80 ljudi in dnevno izdelali med šest in sedem ton klobasičarskih in konzervnih ribjih izdelkov, ribe za to bodo uvažali. Predelovali bodo jesetra. Za naložbo bodo porabili med pet in šest milijonov evrov.

Podjetje Arex je lani doseglo dobrih 16 milijonov evrov celotnih prihodkov in več kot dva milijona evrov dobička, v podjetju je bilo lani 117 zaposlenih. Po poročanju Siol.neta so v letu 2014 začeli s serijsko proizvodnjo pištol rex zero 1. Z ministrstvom za obrambo pa so novembra 2016 podpisali dogovor o preizkušanju novih pištol kalibra 9 mm in avtomatskih pušk kalibra 7,62 mm po Natovi metodologiji. Poleg avtomatskih pušk F2000 pa so Slovenski vojski v preteklih letih dobavljali mitraljeze, topovske salve, različne vrste streliva, nadomestne dele za pehotno oborožitev, komplete za manevrsko streljanje Browning, komplete za miniranje in razminiranje, komplete za rušenje, opremo bojevnika 21. stoletja in opremo vojaka v puščavski barvi, žepne nože, tokove za pištole in podobno.

Več si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.