fbpx

Osrednjo mašo ob prazniku Marijinega vnebovzetja bo daroval kardinal Franc Rode, cerkveni obredi v luči skrbi za varnost vernikov

Kardinal Franc Rode. (Foto: STA)

Ob prazniku Marijinega vnebovzetja bodo danes marsikje po državi potekale praznične maše. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah bo osrednjo mašo daroval kardinal Franc Rode ob somaševanju ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta. Zaradi epidemiološke situacije pa je letošnje praznovanje podvrženo več ukrepom.

Osrednja maša ob 10. uri na Brezjah, ki jo bo vodil Franc Rode, bo tudi kardinalova biserna maša, saj mineva 60 let od začetka njegovega mašništva. Prav tako bo letošnje praznovanje posvečeno 20. obletnici imenovanja Brezij za slovensko Marijino narodno svetišče. Kot so poudarili v svetišču na Brezjah, so se ob letošnjih epidemioloških razmerah na obhajanje velikega šmarna pripravili ob spoštovanju navodil, ki jih je za preprečevanje širjenja okužb podala Slovenska škofovska konferenca.

Maše, ki se bodo odvijale preko celega dne, bodo potekale na trgu pred baziliko Marije Pomagaj, kjer bo postavljeno omejeno število stolov. Maše pa bo mogoče spremljati tudi iz parka. Hkrati na Brezjah apelirajo na obiskovalce, naj se držijo navodil in skrbijo za varnostno razdaljo. “Potrudili se bomo, da bo poskrbljeno za varnost romarjev, ki bodo na praznik priromali na Brezje,” so izpostavili v svetišču, kjer letos beležijo veliko število slovenskih obiskovalcev. Na sam praznik računajo, da bo obiskovalcev sicer manj kot prejšnja leta, ko jih je bilo že zgolj na osrednjih mašah po več tisoč.

Slovesnosti ob prazniku bodo potekale tudi po drugih Marijinih svetiščih. V župniji Kranj – Primskovo bo slovesnost vodil novi nadškof in nuncij v Iraku Mitja Leskovar, na Ptujski Gori mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, v baziliki v Petrovčah, osrednjem svetišču celjske škofije, pa upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek.

Koprski škof Jurij Bizjak bo daroval praznično sveto mašo na Sveti gori. V Strunjanu bo glavna romarska maša pred tamkajšnjo cerkvijo, obenem pa bodo slavili 500-letnico tamkajšnje oltarne slike. Murskosoboški škof Peter Štumpf bo sveto mašo vodil v Turnišču.

Marijino vnebovzetje – slovesni in zapovedan praznik
Praznik Marije Device so v jeruzalemski Cerkvi začeli obhajati že kmalu po koncilu v Efezu leta 431 po Kr. in ga povezovali z Marijinim odhodom s tega sveta. Čeprav Marijino vnebovzetje sodi med najstarejše Marijine praznike (prve omembe segajo še v obdobje pred 4. st. po Kr.), je papež Pij XII. (1939–1958) versko resnico o Marijinem vnebovzetju slovesno razglasil šele leta 1950 z apostolsko konstitucijo Munificentissimus Deus. Številne cerkve po svetu – od mogočnih katedral do vaških in božjepotnih cerkvic – izpričujejo stoletno vero v Marijino vnebovzetje.

Pisna vira, ki poročata o Marijinem vnebovzetju ali zaspanju (lat. dormitio), sta t. i. apokrifna evangelija Zaspanje svete Božje Matere in Prehod blažene Device Marije. K tema spadajo še številni spisi in druga dela pomembnih teologov iz prvih stoletij krščanstva, npr. sv. Janeza Damaščana, sv. Efrema Sirskega, sv. Epifanija in Timoteja Jeruzalemskega.

V Sloveniji je Mariji posvečenih veliko župnijskih, podružničnih, zlasti pa božjepotnih cerkva in kapelic, zato je Marijino vnebovzetje v našem verskem izročilu globoko zakoreninjeno. Katoliška in Pravoslavna Cerkev ta praznik obhajata na isti dan. Ob prazniku številni Slovenci romajo v Marijina svetišča. Romanja imajo globlji verski pomen zato, ker verujoče spominjajo, da je naše celotno zemeljsko življenje pravzaprav romanje, katerega cilj je večno življenje v nebesih. Marijino vnebovzetje pomeni poklon ženi, saj je Bog Marijo, ženo in mater, poveličal v nebesih. Katoliška Cerkev s praznovanjem tega praznika poudarja dostojanstvo in poklicanost vsake žene.

Marijino vnebovzetje je praznik upanja, saj nam govori, da je ena izmed nas ljudi – Marija, dosegla polnost življenja, ki ga kristjani vidimo v večnosti. Marijino poveličanje je svojevrstni poklon krščanstva ženi, saj je Bog prav Marijo, mater in ženo prvo na najodličnejši način poveličal v nebesih. S praznovanjem želi katoliška Cerkev poudariti tudi dostojanstvo in visoko poklicanost vsake žene. Praznovanje nas tudi spominja, da sta v našem življenju pomembni tako materialna kot duhovna komponenta, tako večno kot zemeljsko in da se oba prepletata. Delo za duhovno ne pomeni zanemarjanje materialnega. Po krščanski tradiciji velja prav nasprotno: ko se trudimo za zemeljski napredek, si s tem že pripravljamo večno bivanje. Današnji praznik v nas poglablja to upanje, saj pred nas postavlja primer nekoga, ki mu je to na odlični način uspelo: Jezusovo mater Marijo. Praznovanje Marijinega vnebovzetja nas želi spomniti tudi na to, da sta v življenju pomembni tako materialna kot duhovna sestavina, tako zemeljsko kot večno. Krščansko versko izročilo uči, da si s prizadevanjem za zemeljski napredek posameznik pripravlja večno bivanje. Marijino vnebovzetje v vernikih poglablja upanje, da je z življenjem po Marijinem vzoru želeni cilj bivanja pri Bogu dosegljiv za vsakega vernika.

Obnovitev izročitve Materi Božji
Odkar je Slovenija samostojna država na praznik Vnebovzete obnavljamo svojo izročitev Materi Božji s posebno molitvijo ali preprosto z molitvijo »O Gospa moja«. “Izročitev Mariji bomo tudi letos obnovili v romarskih cerkvah, po župnijah in drugih svetih krajih. Marijo bomo prosili za pomoč, da bomo v zasebnem in javnem življenju spoštovali moralna načela ter načela pravičnosti, resnice, poštenosti, medsebojnega spoštovanja in osebnega dostojanstva,” je o izročitvi dejal upokojeni koprski škof Metod Pirih ter še poudaril: “Izročitev Mariji ima svojo vrednost in pomen le, če si v vsakdanjem življenju prizadevamo, da bi živeli in uresničevali tisto, kar smo z besedami obljubili in izpovedali.

Marija je bila naša sopotnica, spremljevalka, naša priprošnjica in tolažnica v zgodovini. Mariji se želimo zahvaliti za njeno brezmejno skrb in materinsko varstvo. Naša hvaležnost je istočasno tudi naša velika prošnja in želja, da bi še najprej hodili pod njenim varstvom po poti žive vere, svetlega upanja in požrtvovalne ljubezni.

V koprski škofiji 15 cerkva posvečenih skrivnosti Marijinega vnebovzetja
Kar 15 župnijskih cerkva je na Primorskem, v koprski škofiji, posvečenih skrivnosti Marijinega vnebovzetja. Pri tem ne štejemo podružničnih cerkva. Zakaj tako veliko? Najstarejše cerkve so v krajih, kjer se je krščanstvo med Slovence širilo iz Ogleja, posvečene Mariji vnebovzeti. Marijinemu vnebovzetju so posvečene naslednje župnijske cerkve: koprska stolnica, Bertoki, Dekani, Movraž, Vreme, Knežak, Jelšane, Slavina, Kojsko, Medana, Kanal, Tolmin, Kobarid, Podmelc v Baški grapi in Spodnja Idrija. Isti skrivnosti je posvečenih tudi več podružničnih cerkva. Upokojeni koprski škof Metod Pirih v tej zvezi poudarja: “Marija je zvezda naše zgodovine in upanje naše prihodnosti. Vsa naša dežela je povezana z Marijo. Kar 15 župnijskih cerkva je pri nas v škofiji posvečenih Mariji Vnebovzeti. O Mariji in njenem češčenju v našem narodu pričajo številne umetnine, raznovrstne upodobitve, pesmi, glasba in neštete molitve. Ob Mariji so se navdihovali in vzgajali naši verni predniki.