Otrokom v vrtcu Jurček so se na tradicionalnem slovenskem zajtrku pridružili župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar in evropska poslanka Romana Tomc

Foto: Občina Grosuplje

V petek, 17. novembra 2017, smo v Sloveniji že šestič obeležili dan slovenske hrane, na ta dan pa vsako leto poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Župan dr. Peter Verlič in direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar sta se letos na zajtrku pridružila malčkom v vrtcu Jurček, na njihovo povabilo pa se je prijazno odzvala tudi evropska poslanka Romana Tomc.

Mojstri Jurčki, kot pravijo dežurnim otrokom v vrtcu, so svojim gostom pa tudi ostalim otrokom v vrtcu postregli s kruhom, na katerega so namazali maslo in med, za tem pa še skodelico mleka in jabolko. Za prijetno presenečenje je na koncu poskrbela še potica.

Kot so malčki zaupali svojim gostom, je dan, ko obeležujemo dan slovenske hrane, vesel dan, tradicionalni slovenski zajtrk imajo namreč zelo radi. Povedali so tudi, da je v vrtcu zelo lepo. Živahni otroci pa so se v pričakovanju veselega decembra razgovorili tudi že o treh dobrih možeh, ki nas bodo obiskali naslednji mesec, in svojim gostom zaupali tudi že svoje želje, ki jih bodo skupaj s starši kmalu napisali v pismu sv. Miklavžu, ki nas bo s svojim obiskom razveselil prvi.

Foto: Občina Grosuplje

Evropska poslanka Romana Tomc je ob obisku povedala, da se ima med otroki zelo lepo, o samem projektu pa je dejala: “Mladi se danes premalo zavedajo, od kod je prišla hrana, ki so jo dobili na krožniku, koliko truda je bilo v pridelavo vloženega. S projekti, kot je Tradicionalni slovenski zajtrk, je mladim na zanimiv in sproščen način predstavljen pomen zdrave in domače hrane.” Zaupala nam je še, da si tudi sicer včasih rada pripravi takšen zajtrk, predvsem pa rada med uporablja kot dodatek k čaju.

Prav je, da se spomnimo, da je zajtrk zelo pomemben dnevni obrok, velikokrat ga namreč preskočimo. Predvsem pa sem vesel, da se s tem projektom promovira lokalno pridelana hrana, se pravi kruh, jabolko, med, maslo, mleko. To je tisto, kar nas tudi nekako dela Slovence,” pa je o Tradicionalnem slovenskem zajtrku povedal župan dr. Peter Verlič.

Dan slovenske hrane je bil sicer razglašen z namenom podpore slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanja zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanja čistega, zdravega okolja, ohranjanja podeželja, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

N. Ž.