Otroški dodatek, državna štipendija in denarna socialna pomoč bodo višji za 4,9 odstotka

Datum:

Na račun indeksa rasti cen življenjskih potrebščin od januarja do decembra lani se po navedbah Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za 4,9 odstotkov zvišujejo meje dohodkov za letne pravice iz javnih sredstev (otroški dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in subvencija kosila), državne štipendije, zneski otroškega dodatka in denarne socialne pomoči ter prag za upravičenost do denarne socialne pomoči. Zaradi uskladitev prejemnikom transferjev ni potrebno oddajati nove vloge.

S 1. marcem se uskladijo meje dohodkov za letne pravice ter zneski otroškega dodatka in državne štipendije in dodatkov k državni štipendiji. 1.104,33 evrov povprečno mesečno na osebo bo znesek, ki bo predstavljal novo mejo za pridobitev otroških dodatkov. Najvišji otroški dodatek bo znašal 147,35 evrov na mesec.

Do državne štipendije bo mogoče priti v primeru, če povprečni mesečni dohodek v družini ne presega 713,91 evrov na družinskega člana. 204,09 evrov bo znašal najvišji osnovni znesek državne štipendije.

Na račun uskladitve osnovnega zneska minimalnega dohodka se višina dodeljene denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka s 1. aprilom ustrezno zviša. Prav tako se zvišajo tudi zneski posmrtnine, pogrebnine in izredne denarne socialne pomoči. Osnovni znesek minimalnega dohodka se uskladi na takšen način, da ta znaša 421,89 evrov. Nov znesek osnovnega zneska minimalnega dohodka (denarna socialna pomoč) se uporablja s 1. aprilom 2022, kar pa v praksi pomeni, da velja za vloge, vložene v mesecu marcu 2022, oziroma odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo v mesecu marcu 2022.

Nove meje dohodkov za letne pravice

Novi zneski in odstotki uskladitev transferjev posameznikom in gospodinjstev

Premikajo se zadeve, ki so stale desetletje ali dlje
Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je nedavno za našo televizijo poudaril, da je poleg dviga pokojnin in gradnje domov za starejše najbolj ponosen, da jim uspeva premikati zadeve, ki so stale deset let ali več. “Dom v Osilnici je eden od takih primerov, saj je bil delno zgrajen 13 let, zdaj pa se zadeve končno premikajo, to bo lep dom in hkrati rehabilitacijski center, ki bo prinesel nova delovna mesta.” Vlada izrazito izvaja vlaganje v infrastrukturo, kar pa je izrednega pomena za večjo mobilnost in na drugi strani najranljivejšim omogoča lažje poti do obiska specialistov in zdravnikov. “Lepi, novi, sodobni dostojni svetli domovi za naše najstarejše ali tiste s posebnimi potrebami ali vse ostale so tisti temelj, ki nam zagotavlja dostojno življenje. V tem s covidom zaznamovanim mandatom smo spoznali, da je bilo desetletje zanemarjeno, zato zdaj delamo s polno paro,” poudarja minister Cigler Kralj.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj (Foto: Polona Avanzo)

Makroekonomski kazalci, napovedi gospodarske rasti, nizko število brezposelnih in zelo visoko, rekordno število zaposlenih so rezultati številnih sprejetih ukrepov, je prepričan minister, ki obenem poudarja, da potrebujejo še en mandat, da bodo nadaljevali te uspešne trende.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Tihotapca migrantov med vratolomno vožnjo ustavil šele stinger – ta nato pobegnil

Policisti so v sredo pri prevozu migrantov v Drašičih...

Pozor! Več kot 100 tisoč obrtnikov v prihodnjem letu čakajo bistveno višji računi za elektriko!

Energetska zbornica trdi, da so opozorila Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije...

Kaj je policija počela na domu Aleša Hojsa?

"Saj pravim, Udba v Svobodi. Verjetno sta policista delala...

Možnost popravnega izpita koalicije; Levice “neživljenjskost” zakona ne zanima

Na današnjem dnevnem redu državnega zbora je tudi predlog...