fbpx

Otvoritev štirih novih polnilnih postaj za električna vozila v Grosupljem

V četrtek, 21. septembra 2017, v tednu, ko obeležujemo Evropski teden mobilnosti, smo v Grosupljem svojemu namenu predali kar štiri nove polnilne postaje. Te se nahajajo na parkiriščih pri Kongu, na Kersnikovi cesti, pri sodišču na Adamičevi cesti, četrta lokacija pa je parkirišče pri tržnici, kjer je dogodek tudi potekal.

Zbrane na prireditvi so nagovorili župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor Eko sklada mag. Hinko Šolinc in direktor podjetja Etrel Miha Levstek.

»Zelo me veseli, da smo prišli do novih polnilnih postaj za električne avtomobile,« je v svojem nagovoru dejal župan dr. Peter Verlič. V strategiji občine Grosuplje s tremi G-ji sporočamo tudi Grosuplje Goes Green. Veseli smo, da ima naša občina veliko lepih zelenih dolin, veliko gozdov, in želimo si, da bo takšna tudi naša prihodnost, da bomo dihali čist zrak, zelen zrak. V Grosupljem smo bili med prvimi, ki smo v našem okolišu postavili prvo polnilno postajo. Polnilna postaja pri sodišču na Adamičevi cesti je sicer nekaj časa samevala, danes pa že vidimo njene redne uporabnike.

S projekti zelene občine seveda nadaljujemo. Začel se je projekt plinifikacije občine in to bo naša naslednja velika priložnost za to, da bo naša občina dihala zeleno. »Jaz pa si želim, da bi seveda tudi ta elektrika, ki bo prišla do sem, bila proizvedena čim bolj zeleno, se pravi s soncem in pa z vetrom. Srečno in dihajmo zeleno!« je še dejal župan.

Direktor Eko sklada mag. Hinko Šolinc je povedal, da je Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad namenjen spodbujanju okoljskih naložb. Spodbujajo vse vrste okoljskih naložb, poudarek pa je na ukrepih učinkovite rabe energije v stavbah. V zadnjih letih so ponudbo sofinanciranja razširili na različne ukrepe za spodbujanje trajnostnega prometa, med katere spadajo tudi električni avtomobili, električne polnilnice, javni potniški promet, prejemniki sofinanciranja pa so lahko tudi občine oz. lokalne skupnosti. Lani so prvič objavili razpis za nepovratne finančne spodbude za nakup novih polnilnih postaj za električna vozila, na katerega so se lahko prijavile tudi občine. »Med njimi je bila tudi občina Grosuplje, kar me ne preseneča, vemo, da je v Grosupljem lociran eden večjih proizvajalcev električnih polnilnic v tem delu sveta,« je dejal in še povedal, da imamo občani zdaj možnost polniti električne avte tudi na javnih prostorih, ne samo na domačih dvoriščih, kar je izjemno pomembno za tiste, ki živijo v blokih in doma avta ne morejo polniti.

»Grosuplje, ki je občina s 5 polnilnicami, vsaka z dvema mestoma, v tem hipu popolnoma sledi trendom razvoja. In jaz sem prepričan, da ta polnilnica in ostale 4 ne bodo samevale, da bodo avti priklopljeni na njih, in da bodo v njihovi bližini kmalu stale nove polnilnice. Otroci, ki so nam danes tako lepo zapeli, pa bodo te polnilnice s pridom uporabljali že s svojim prvim avtom,« je še povedal direktor mag. Hinko Šolinc.

»Električni avto se že danes splača. Splača se iz več razlogov. Eno je dober občutek, ki ga imamo v vožnji, ker vemo, da ne onesnažujemo ozračja, splača pa se tudi finančno. Ne seveda za vsakega voznika, ampak predvsem za tiste voznike, ki opravijo vsaj 50 km dnevno,« pa je v svojem nagovoru dejal direktor podjetja Etrel Miha Levstek in še dodal, da je pri Eko skladu za nakup električnega avtomobila mogoče dobiti tudi subvencijo.

Zaupal nam je še, da njihovo podjetje, ki je locirano v naši občini, izvaža svoje produkte po celem svetu. »Prepričani smo, da se bodo tej trendi nadaljevali,« je še dejal.

Župan dr. Peter Verlič, direktor Eko sklada mag. Hinko Šolinc in direktor podjetja Etrel Miha Levstek so električno vozilo slovesno priklopili na novo polnilno postajo, s tem pa so bile štiri nove polnilne postaje vsem njihovim bodočim uporabnikom tudi uradno predane v uporabo.

Za veselo vzdušje na prireditvi so poskrbeli tudi otroci iz vrtca Rožle. S pesmijo, deklamacijo in igro so se nam predstavili Ptički in Čebelice.

V Grosupljem smo sicer prvo polnilno postajo za električna vozila, pri sodišču na Adamičevi cesti, dobili že leta 2011. Lani pa je Eko sklad objavil razpis za nepovratne finančne spodbude za nakup novih polnilnih postaj za električna vozila, na katerem je uspešno kandidirala tudi Občina Grosuplje.

4 nove polnilne postaje z dvema parkirnima mestoma se danes nahajajo na parkiriščih pri Kongu, na Kersnikovi cesti, pri sodišču na Adamičevi cesti in pri tržnici. Namestilo pa jih je podjetje Etrel.

C. Š.