fbpx

[Piran pod vodo] SD še vedno ne zna preprečiti plimovanja, kar so obljubili pred volitvami

Foto: Twitter

Socialni demokrati (tudi še pod prejšnjimi imeni) so v osmih desetletjih svojega vladanja obljubili marsikaj. Že v svojih zametkih so obljubili izobilje, ki ga ne more doseči niti Švica, dobili pa smo desetletja umiranja na obroke, zaostajanja za kapitalističnim zahodom in Slovenijo, prevrtano z rudarskimi jaški, polnimi žrtev. V bližnji zgodovini so obljubili 30 dni do specialista. Po volitvah smo dobili 30 dni do izbrisanih napotnic, kar je po načelu Radia Erevan podobno, saj napotnice v obeh primerih “izginejo.” Prav tako ne zelo dolgo nazaj je socialna demokratka obljubila uravnavanje plime in oseke  …

A glej ga zlomka – zopet se je zalomilo. Danes nekaj pred 7. uro zjutraj sta bili tako v Piranu in Izoli sproženi sireni javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost poplavljanja. Morje je zalilo nižje ležeče dele obale. Gasilci so danes v pripravljenosti in so na Tartinijevem trgu postavili baražo. Beležimo že drugi dan, da je Piran pod vodo.

Očitno program Socialnih demokratov, ki obljublja “ureditev nihanja in plimovanja morja”, še ni uspešen. Očitno so njihovi strokovnjaki povsem zasedeni na sončni upravi z upravljanjem fuzijskega procesa v središču naše domače zvezde, da bi jim uspelo urediti še plimovanje morja. No, šalo na stran, plimo in oseko so nekateri res uspeli ukrotiti – na primer Nizozemci so s polderji “ukradli” zemljo morju. Pri nas so socialni demokrati ponavadi “kradli zemljo” bitjem iz mesa in krvi, ne pa vodnim telesom.

A še preden bodo socialni demokrati začeli “urejati nihanje in plimovanje morja”, bodo morali poskrbeti  še za marsikaj drugega, kar so v osmih desetletjih obljubljali. Še vedno zaostajamo za zahodom. Še vedno smo leglo korupcije. Še vedno je več kot 90-odstotkov slovenskih sodb izpodbujanih in uspešnih na ESČP. Še vedno smo brez dolgotrajne oskrbe. Še vedno oligarhi, povezanimi s svojimi strici, povsem obvladujejo medije. Še vedno imamo enega najvišjih davkov na plače na tem planetu. Še vedno smo mednarodno nekonkurenčni. Voditeljica socialnih demokratov pa se še vedno sestaja z iranskimi teroristi namesto z zahodnimi zavezniki.

Plima in oseka lahko tako počaka – za tisto bi lahko delno poskrbeli že s tem, da se ne bi priklopili lažnivemu referendumu skrajne levice o “pitni vodi”, ki je za nekaj desetletij uničila zakonske napore ureditve vodnih virov v Sloveniji. Že potrditev izgradnje protipoplavnega zidu, ki jim ga je uredila Janševa vlada, bi bilo dovolj. Ampak socialni demokrati bodo socialni demokrati. Takšni so bili in takšni bodo za vedno.

Andrej Žitnik