Plačilni nalogi in sodni pozivi: Hrvaška ustrahuje slovenske ribiče, slovenska vlada naših ribičev ni sposobna obvarovati

Štirje policijski čolni so spremljali ribiško barko Silvana Radina, na kateri je bila tudi naša novinarska ekipa. Povsem do arbitražne meje nismo prišli. (foto: Nova24TV),

Slovenski ribič Silvano Radin je iz Hrvaške prejel plačilne naloge v skupni vrednosti 28 tisoč evrov, sedaj pa še vabilo k sodniku za prekrške v Puli. Poleg Radina je takih ribičev še pet, nedavna novica, da je vlada ribičem namenila zgolj 255 tisoč evrov državne pomoči, pa nakazuje namero poravnave le plačilnih nalogov in sodnih stroškov naših ribičev na Hrvaškem. Brez sredstev za spodbujanje slovenskega ribolova, kot je nedavni vladni trojček (SMC, SD in DeSUS) in del novega vladnega paketa 5+1 obljubljal ob prerazporeditvi sredstev.

Silvano Radin je izjavil, da “zaslišanja se zagotovo ne mislim udeležiti”, ga bo pa na obravnavi zastopal odvetnik slovenskih ribičev na Hrvaškem, Ivica Senjak.

Slovenska mlačnost do situacije
Naj spomnimo, ob implementaciji arbitraže, ki jo hrvaška stran zavrača, trenutna polovica strank Šarčeve koalicije, ki je takrat držala oblast v rokah, ni bila sposobna zagotoviti celovitega varovanja slovenskega teritorialnega ozemlja. Slovenski ribiči so bili tako odrinjeni na polovico Piranskega zaliva, hrvaški ribiči pa so svoja gojišča celo širili čez polovično mejno črto zaliva, ki jo priznava Hrvaška. Vlada v odhodu je tako na plečih davkoplačevalcev poskrbela zgolj za poplačilo kazni in sodnih stroškov slovenskih ribičev na Hrvaškem, s prerazporeditvijo finančnih sredstev v višini 255 tisoč evrov.

Del trenutne vladne koalicije tako v prejšnjem mandatu ni bil sposoben obvarovati slovenskega ozemlja, ni bil sposoben zagotoviti varnosti za svoje državljane na suverenem slovenskem ozemlju in ni bil sposoben poskrbeti za gospodarsko panogo, je pa uslužno namenil davkoplačevalski denar za hrvaške kazni in hrvaške sodne stroške.

Primorska24.si