Po dveh letih od vloženih tožb se primeri počasi začenjajo

Foto: STA

Tožbe proti avstrijskim hidroelektrarnam Verbund so to jesen že stalnica na mariborskem in slovenjgraškem sodišču. Konec oktobra so v Slovenj Gradcu obravnavali tožbo zavarovalnice Generali proti Verbundu, v tem tednu so bili tožeči prebivalci Dravograda, za danes je na mariborskem sodišču razpisanih pet narokov.

Na portalu e-Koroška smo že večkrat poročali, da so poplave pred petimi leti občinam v Dravski dolini pustile nepozabno in nepopravljivo škodo. Poleg hudega neurja se vzrok izjemo hudih poplav skriva tudi v spustu velike količine vode iz akumulacijskih jezer v sosednji Avstriji, za katera so odgovorne avstrijske hidroelektrarne Verbund.

Ko je še nedolgo nazaj bilo videti, da bo to še ena izmed zgodb brez epiloga, kot marsikateri primer na slovenskih sodiščih, so se to jesen le začele težko pričakovane obravnave. Minuli ponedeljek se je na Okrožnem sodišču Slovenj Gradec odvila prva obravnava, ki jo sicer vodi Okrožno sodišče Maribor, šestih oškodovancev iz Dravograda, ki Verbund tožijo za skupno 354.000 evrov odškodnine. Kot poroča STA, bo za razčiščenje tožbenega zahtevka in odločitev glede odškodnine potrebno še izvedeniško mnenje, glede na seznam slovenskih izvedencev pa sodnica ne vidi ustreznega izvedenca, zato je možen scenarij, pri katerem bodo v okviru slovenske ustanove angažirali več izvedencev.

Celotno novico si lahko ogledate na portalu eKoroška.