fbpx

Podjetnica, ki se dobro znajde tudi v politiki in humanitarnih organizacijah

Foto: spodnjepodravje.si

Nuša Ferenčič je rojena Ptujčanka, zato jo na starodavno mesto vežejo lepi spomini. Dom in družinsko srečo si je z možem ustvarila v Lovrencu na Dravskem polju, v občini Kidričevo, kjer nove izzive in priložnosti išče v družinskem podjetju FAM-NT.

Nuša ni povsem običajna ženska. Prijetna rdečelaska s širokom nasmehom in prijaznim pogledom velikokrat izstopa v družbi. Po izobrazbi je univ. dipl. pravnica, zaposlena pa je v uspešnem družinskem podjetju, ki ga vodi skupaj z možem. V življenju počne veliko zanimivega, ob družini in podjetništvu se dobro znajde tudi v politiki, blizu ji je humanitarnost in že nekaj let je dejavna pri gasilcih in Rdečem križu. Z Nušo se poznava že lep čas in marsikdaj so se najine poti združile na prijetnih dogodkih. Velikokrat sva razvili zanimiv pogovor in vedno znova sem dobila občutek, da je povprečnost zanjo premalo, da želi in hoče več. Zdaj ji življenje daje nove priložnosti in izzive, Nuša pa bo to zagotovo znala dobro izkoristiti.

Nuša, vem, da ste dejavni na več področjih, pa me zanima, kaj počnete trenutno?
Trenutno moje misli in aktivnosti okupirajo novi izzivi na področju dela in moje nadaljnje poklicne in osebne kariere.

Po izobrazbi ste pravnica, a ste se že pred leti – bolj kot v pravniške posle – usmerili v gospodarstvo, kjer vam pravniško znanje verjetno tudi zelo koristi?
To prav gotovo … Pridobljena izobrazba mi je v veliko pomoč. Diplomirala sem leta 2006, v gospodarstvu pa sem zaposlena že od leta 2001. Tudi moja diplomska naloga je s področja mojega dela in takrat sem bila med prvimi z obravnavano tematiko diplomske naloge. Svoje pravniško znanje s pridom uporabim pri svojem delu, ki je sicer popolnoma v drugih vodah, vendar mi je le-to znanje velikokrat v pomoč. Ni nam potrebno najemati zunanjih sodelavcev, kajti večino pravniškega dela lahko opravim sama. In predvsem odločitve so veliko lažje sprejete, ko poznaš vzrok in posledico.

Podjetnica ste torej že nekaj let in to v precej zanimivi dejavnosti, malo neobičajni za žensko? S čim se torej ukvarjate?
Naše podjetje opravlja sicer zelo tipično dejavnost kovinske industrije, to so delovni procesi na stiskalnicah, vendar naš izdelek in z njim povezane aktivnosti ter lastnosti so zelo specifične in hkrati zelo zahtevne. Z vidika izdelka nas je malo, ki to dejavnost uspešno opravljamo. Ne samo v Sloveniji, temveč tudi v tujini. Torej je to naša prednost.

Ženska v kovinski industriji? Marsikdo bi na hitro pomislil, da je to posel za moške, a ga očitno ženske dobro obvladate? Kako ste sploh prišli na to idejo in kašna je dejansko vaša vloga v družinskem podjetju?
Da sem ostala doma zaposlena in se podala v podjetniške vode, je splet družinskih in osebnih okoliščin. Moj prvi namen poklicne kariere je bil drugačen in delo v domačem podjetju ni bilo sprva načrtovano. Moj prvotni namen je bil delati v pravosodju in samo pomagati v podjetju. Vendar potem se je tako izteklo in če pogledam nazaj, mislim, da je bilo tudi tako prav. V našem družinskem podjetju so vloge enakovredne. Delo je razdeljeno. Vsak pokriva svoj del dela, pomembne odločitve pa z možem sprejemava skupaj.

Celoten intervju si lahko preberete TUKAJ