Poglejte, kako visoke božičnice bodo izplačevala slovenska podjetja in kdo ne bo dobil nič …

(Foto: moja-dolenjska.si)

Po dostopnih podatkih bo božičnico letos izplačalo manj kot 25 odstotkov vseh slovenskih podjetij, to je manj kot četrtina vseh. Zaposleni, ki prispevajo k dobremu poslovanju podjetij, upravičeno pričakujejo, da jih bodo ta tudi nagradila. Odločitev o izplačilih je v domeni vodstev, uspešna podjetja pa božičnico oziroma 13. plačo lahko izplačajo v višini do 100 odstotkov povprečne plače v državi.

Javnosti znani podatki kažejo, da bodo 100 odstotkov povprečne bruto plače v Sloveniji prejeli v podjetju GEN-I. Približali se jim bodo še v Revozu, Leku in Krki.

Kdo bo izplačal največ?
Najvišje izplačilo bodo imeli v podjetju GEN-I, ki se ukvarja s prodajo električne energije. Odločili so se, da bodo decembra vsem zaposlenim izplačali božičnico v višini 100 odstotkov povprečne izplačane plače v Sloveniji. Septembra je bila ta 1.632,88 evra.

V Revozu bodo jutri izplačali po 1.400 evrov nagrade vsem zaposlenim, tudi tistim prek agencij. V Leku so prejeli odločitev o izplačilu 1.330 evrov bruto za vse zaposlene, dodatno bodo izplačali še nagrade, ki pa bodo odvisne od plače posameznikov. V Krki bodo v četrtek izplačali po 1.309,96 evra bruto vsem zaposlenim, tudi tistim prek agencij. V Petrolu so sprejeli odločitev o izplačilu 1.200 evrov bruto na zaposlenega. To je slaba desetina več kot lani, nagrado so izplačali že 15. decembra. V Telekomu Slovenije, ki je državno podjetje, so sprejeli odločitev, da bodo vsem zaposlenim izplačali božičnico v višini 70 odstotkov zadnje znane povprečne bruto mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Za september je bila 1.632,88 evra, kar pomeni, da so zaposlenim namenili po 1.143,01 evra bruto. Božičnico v višini 600 evrov bruto bodo danes, 18. decembra, izplačali tudi v Gorenju, ki je nedavno prešlo v kitajsko last. Božičnica bo enaka lanski.

Kako je z izplačili v bankah?
V Abanki božičnice ne bodo izplačali. Te ne bodo prejeli niti zaposleni v Novi Ljubljanski banki (NLB). Nova KBM pa je sprejela sklep o izplačilu božičnice vsem zaposlenim v višini 919 evrov bruto.

Kaj pa trgovska podjetja?
V Lidlu so v petek, 14. decembra, vsi zaposleni prejeli po 260 evrov bruto. Zaposlenim v Hoferju bodo izplačali po 240 evrov bruto. Zaposleni v Mercatorju (za nedoločen in določen čas) pa so prav tako v petek prejeli božičnico v višini 200 evrov bruto.

Poročali smo že, da bodo božičnico in nagrado izplačali tudi v kočevskem Melaminu. Znesek bo znan v tem tednu.

Podatke smo iskali tudi pri drugih podjetjih, vendar nam predstavniki podjetij Iskra, TPV, Kolpa, Adria Mobil, Livar, Akrapovič in še nekaterih drugih na naša vprašanja niso odgovorili.

Pri izplačilih gre za bruto zneske, od katerih morajo podjetja odvesti še davke in prispevke. Od božičnic pa ni treba plačati dohodnine, zato so končni neto zneski, ki jih posamezniki prejmejo na svoj bančni račun, višji, kot bi bili, če bi bilo to izplačano kot plača.

Ne glede na izplačila božičnic in nagrad pa posamezna podjetja lahko izplačujejo tudi druge dodatke za uspešnost, tako vsem zaposlenim, kot je to na primer v Krki, ali pa tudi posameznim vodilnim, kar pa je odvisno od njihovih individualnih pogodb. O tem v tem prispevku ne poročamo. Naš namen je bil predstaviti zgolj izplačila božičnic in nagrad. Dodajmo še, da zaposlenim v javnem sektorju božičnica in 13. plača po zakonu ne pripadata.

Moja-dolenjska.si

 • Ryuk

  Podjetja bodo bolj verjetno izplačevala nagrado za poslovno uspešnost, saj je ta oproščena dohodnine (ne pa tudi prispevkov).

 • Andrej

  Javnemu sektorju božičnica in 13.plača ne pripadata. Lahko pa se spogajajo, da jim dvignejo količnike, plačne razrede, napredovanja in podobno. S tem imajo božičnico in 13.plačo vgrajeno v redno plačo.

  • FRANC3

   Za enako izobrazbo in enako delo je v javnem sektorju plača višja vsaj za 15%. To je več, kot pa ena plača. Kaj bi še radi?
   Težko najdete človeka, ki je pripravljen zapustiti delo v javnem sektorju in se zaposliti v gospodarstvu.

 • soc

  Nova24, danes ste že vsaj pet tem enostavno zaprli za komentiranje. Ste tudi vi padli v evforijo sovražnega govora? Smo Slovenci dokončno ostali brez domačih templjev svobodne misli, svobodnega govora? Ali so vam rdeči hekerji vdrli v sistem in vas smešijo?

  Ali je tako težko moderirati podtaknjene agresivne Mladina / FDV agitpropovce v originalni rdeči ali ponarejeni črni koži, ki 24 ur na dan profesionalno bljuvajo po forumu?

  In predvsem – se vam ne zdi nujno, da takoj pojasnite, kaj se (vam) dogaja? Jasno in odkrito na portalu. Ali vsaj individualno nam nekaj ducatom, ki se trudimo vzdrževati svobodno artikulirano misel. Sicer bo to res postalo nesmiselno. Vprašanja terjajo odgovore odgovornega!

 • lado

  A TISTI RDEČKARJI NA RTV ,KI SO PO TV DRŽALI NAPIS “smrt janšistom” ,NI SOVRAŽNI GOVOR!!!??????? JE CELO KAZNIVO -GROŽNJA Z UMORI !!!!!!!! PA TALE ĆEFUR savić,makarovićka,kordišićić,šarćić,džordževićić… KAJ JE BANDA SODNIŠKA,POLICIJA, PA SAJ IMATE POL FOLKA ĆEFURJEV IN TO PRI NJIH NA BALKANU SLOVENEC TUDI SLUČAJNO NE MORE BIT !!!!!!!!! EJ !!!!!!!!! SLOVENCI !!!!!!!!!A BI DVIGNILI LENE RITI IN JIM POKAZALI ,KDO JE TU DOMA !!!!!????????? KER SKORUMPIRANA “oblast” DAJE VSE TUJCEM ,KI SEM JIH NAŠTEL !!!!!!!! A MAMO DOST ????????? GREMO KOT SO ZAČELI V FRANCIJI !!!!!!! DA NE BO PREPOZNO ,KER SE ČAS HITRO IZTEKA !!! GRAD GORI ,GROF BEŽI…..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!