fbpx

Pokukajte v oddajnik na Nanosu

TV oddajnik na Nanosu (Foto: tic-nanos)

Danes je do 14. ure svoja vrata za obiskovalce odprl RTV-oddajnik Nanos, kjer ste si pod strokovnim vodstvom lahko ogledali delovanje oddajnika in napredek tehnologije skozi leta.

Oddajnik Nanos
Končan leta 1955 je oddajnik na Nanosu najprej pričel oddajati radijske programe, dve leti pozneje pa še italijanske televizijske programe. Leta 1962 je bil oddajnik prenovljen v namenski objekt, Nanos pa je po pridružitvi JRT skupini Evrovizije Jugoslavijo prek Italije povezoval z Evropo. Konec leta 1970 so se pričela testna oddajanja programa TV Koper, ki so ga spremljali tudi na območju Italije. Barvno oddajanje TV-programa na Nanosu pa je bil poleg francoskih (1967) in avstrijskih (1969) barvnih oddajnikov tudi razlog za prehod Italije na barvno oddajanje TV-programa.

Prvi izmed treh oddajnikov
Nanos bo prvi oddajnik, ki bo v tem poletju odprl svoja vrata. Svoja vrata bosta odprla še oddajnik Kum, in sicer v začetku septembra, in Pohorje konec septembra. Najbolj vneti obiskovalci, ki se boste povzpeli na vse tri oddajnike in zbrali vse tri žige na posebnem kartončku, boste prejeli praktične nagrade.

Več na primorska24.si …