fbpx

Policisti PU Novo mesto pri mejni kontroli odkrili že 229 nezakonitih migrantov!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Letos so policisti Policijske uprave Novo mesto pri mejni kontroli odkrili 229 ilegalnih, ki so se skriti med tovorom ali na podvozjih vlakov in tovornih vozil poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo.

V celem letu 2019 so policisti PU Novo mesto na naših mejnih prehodih odkrili 577 tujcev, ki so se poskušali izogniti mejni kontroli. V razgovorih ugotavljajo, da se tujci skrijejo v tovorna vozila brez vednosti voznikov, največkrat pa, ko vozniki na poti na parkirnih prostorih in počivališčih opravljajo počitek.

Takrat se skrijejo na podvozja tovornih vozil ali pa prerežejo ponjavo ali jeklenico in se skrijejo med tovor. Na vlakih največ tujcev odkrijejo na podvozjih vagonov in skritih med tovorom v vagonih. Tako ravnanje je izjemno nevarno, pogosto življenjsko ogrožajoče. Naj spomnimo na primer z začetka meseca marca 2020, ko so policisti PMP Dobova rešili 30 ilegalnih migrantov, med njimi 12 otrok starih med 5 in 14 let in visoko nosečo žensko. Tujce so odkrili v zaprtih vagonih, pod natovorjeno glino, ki je zaradi razmočenosti ustvarila nevaren oklep, primanjkovalo je tudi kisika.

Foto: epa

Policisti mejno kontrolo in pregled vozil opravijo s pomočjo detektorjev srčnega  utripa, merilcev ogljikovega dioksida, merilcev debelin materiala, ogledal, kamere in drugih pripomočkov kot so lupa, meter, lestev ipd. Še vedno pa velja, da so  za učinkovito mejno kontrolo in odkrivanje poskusov izmikov mejni kontroli in odkrivanje drugih kaznivih dejanj na mejnih prehodih ključni policisti in policistke z znanjem, izkušnjami in zavzetostjo pri delu.

Rok Krajnc