fbpx

Porabska Slovenka Erika Köleš Kiss že tretjič izvoljena v madžarski parlament

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch in zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu Erika Koles Kiss. (Foto: STA)

Erika Köleš Kiss je bila na nedavnih parlamentarnih volitvah na Madžarskem ponovno, že tretjič izvoljena v parlament v Budimpešti kot zagovornica porabskih Slovencev.

Kot je dejala v pogovoru za slovenski program avstrijske radiotelevizije ORF, je slovenska narodnostna lista, ki jo je vodila, na volitvah 3. aprila dobila 219 glasov, kar je nekaj glasov več kot pred štirimi leti. Dodala je, da je sicer pričakovala večjo podporo, a so številni volivci v Porabju podprli vladajočo stranko Fidesz premierja Viktorja Orbana, sicer zmagovalko volitev. To je ne preseneča, je še dejala.

Ker t. i. narodnostni del po madžarskem zakonu za izvolitev v parlament sicer zadostuje že en glas, so se po njenem mnenju verjetno nekateri pripadniki slovenske narodne skupnosti odločili za glasovanje na strankarski, in ne na narodnostni ravni, poroča STA.

Erika Köleš Kiss za novi mandat upa, da se bodo uresničili načrti za ohranitev in razvoj slovenstva v Porabju, še posebej pa bo v ospredju gospodarski razvojni program.

Sara Kovač