fbpx

[Poročilo bralca] Čistilna akcija v Gračišču: Takšno nesnago za seboj puščajo migranti!

Foto: Smeti, ki so jih za seboj pustili migranti (Foto: Naš bralec B.T.)

Pred dnevi smo poročali o tem, da bodo v krajevni skupnosti Gračišče v soboto, 17. aprila, organizirali čiščenje ostankov in smeti, ki jih za seboj puščajo nezakoniti migranti. V uredništvo sem nam je javil bralec, ki se je omenjene akcije udeležil in nam zaupal izkušnjo pri čiščenju nesnage. “Skupaj je bilo okrog 20 nahrbtnikov, spalnih vreč, perila in oblačil, ostankov hrane in konzerv ter steklenic, zobne ščetke in paste, migranti pa so vse to pustili na polivinil podlogi, kjer so tudi spali,” je navedel.

Bralec (ime hranimo v uredništvu) se je udeležil čistilne akcije, ki je bila v soboto, 17. aprila 2021, v Gračišču, s pričetkom ob 9.00 uri zjutraj. “Bil sem v skupini, ki je šla na hrib Lačna (451 m n.v.) (Gračišče leži na 296 m n.v.)”.

“Sam hodim na ta hrib vsak dan iz Gračišča na Lačno, potem pa po obronku, ki je skoraj ravna pot, do Kuka in se spustim v vas Smokvica ter se po asfaltni cesti vrnem nazaj v Gračišče. To je okoli 6.500 m razdalje. Na tej poti večkrat najdem ostanke smeti od nelegalnih migrantov, ki jim je ta pot navezava proti Kubedu in naprej preko Črnega kala, Socerba, ipd., do Italije in Trsta,” poudarja.

Foto: Naš bralec

S terenskimi vozili so smeti odpeljali na deponijo
Poleg priloženih fotografij smeti je izdal, da so le s pomočjo terenskih vozil odpeljali v dolino in nato naprej na deponijo. “Mi smo bili le del akcije, več skupin se je razporedilo v različne smeri. Nabrali smo kar nekaj smeti. Verjetno bo tudi kaj več fotografij, tudi poročanja s terena, sam lahko rečem to, kar smo nabrali naša skupinica (jaz in še tri ženske iz vasi).”

Foto: Naš bralec

Točna lokacija migrantskega tabora je bila po besedah bralca okrog 500 m stran od razglednega stolpa na Lačni. “Skupaj je bilo cca 20 nahrbtnikov, spalnih vreč, perila in oblačil, ostankov hrane in konzerv ter steklenic, zobne ščetke in paste, migranti pa so vse to pustili na polivinil podlogi, kjer so tudi spali.” Upa, da bo sedaj, ko se ustanavlja skupni mednarodni nadzor “schengenske” meje s Hrvaško, teh migracij in smetenja manj. Tega si sicer verjetno želimo vsi, še posebej tisti, ki živijo na področjih, kjer je gostota migracij še posebej velika.

Sara Kovač