Poslanski zakonski par glede volitev: Odločalo se bo o Sloveniji razvoja in napredka ali Sloveniji privilegijev in elit!

Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan (Foto: Polona Avanzo)

Polnih 30 let smo čakali, da sta v poslanske klopi hkrati sedla mož in žena. Jure Ferjan in Karmen Kozmus Ferjan sta zagotovo najbolj vroč in zanimiv politični par v državi. Poslanec in poslanka, ki pa sta v zasebnem življenju predvsem oče in mati dve leti in pol staremu fantku. Zakonca Ferjan sta prijetna sogovorca, ki izžarevata neverjetno energijo in predanost. Govorila sta o njunem zakonu, delu v parlamentu, soočanju z epidemijo covida-19, prihajajočem supervolilnem letu …

Jure in Karmen, brez dvoma sta ta trenutek najbolj zanimiv politični par. Sta kdaj pomislila, da bosta oba poslanca v Državnem zboru Republike Slovenije?

Jure: V bitko grem vedno po zmago, enako velja za Karmen, tako sva tudi leta 2018 na državnozborskih volitvah poleg odličnega rezultata ciljala tudi na izvolitev. Oba sva v svojem volilnem okraju, jaz v Tržiču (1. VE, 7. VO), Karmen v Celju (5. VE, 2. VO), prepričljivo zmagala, a do poslanskega mandata je takrat obema malo zmanjkalo. Sva pa na svoj rezultat oba zelo ponosna predvsem zato, ker sva na terenu pustila srce in ker sva bila del zmagovite ekipe SDS, ki je Slovenijo obarvala v rumeno. V veliko čast mi je bilo, da sem 19. marca 2020 po oblikovanju 3. Vlade RS pod vodstvom Janeza Janše dobil priložnost, da v hramu demokracije nadomestim poslanca Žana Mahniča, ki je postal državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade.

Karmen: Na volitvah leta 2018 sem prejela 4.349 glasov, kar žal ni bilo dovolj za izvolitev, a nisem bila razočarana, nasprotno. Veseli me, da sem pripomogla k odličnemu rezultatu stranke in celotne volilne enote. Kandidati in kandidatke Slovenske demokratske stranke smo dosegli res izjemne rezultate. Iskreno, kasneje pa se ne jaz ne Jure s tem nisva več ukvarjala. Čez manj kot leto sem odšla na porodniški dopust, potem sem se zaposlila v kabinetu ministra za finance Andreja Širclja, kjer sem bila svetovalka za odnose z javnostmi. Informacija, da poslanec Ljubo Žnidar odhaja, me je presenetila … Čeprav je do rednih volitev manj kot pol leta, sem se odločila, da priložnost sprejmem. S svojim delom želim upravičiti tako zaupanje volivk in volivcev kot tudi stranke, ki mi je kandidaturo omogočila.

Politika vama ni tuja. Karmen je že 2. zaporedni mandat mestna svetnica v Celju. Jure, vi pa ste bili podžupan Tržiča. Kako se lokalna politika razlikuje od državne?

Jure: Precej, po drugi strani pa tudi ne toliko. Na lokalni ravni se stvari praviloma odvijajo mnogo hitreje, zato je slednja za lokalni razvoj odločilnega pomena. Lokalna samouprava je ključ do večjega in bolj enakomernega razvoja celotne države, kar izboljšuje enake izhodiščne možnosti za vse – to je ena od pomembnih prioritet aktualne vlade, ki jo vodi predsednik SDS Janez Janša.

Najbolje je, ko lokalna in državna politika hodita z roko v roki, ko obstaja sodelovanje in iskanje skupnih rešitev. Kako se stvarem streže, pa najbolje pokaže kar delo aktualne vlade, ki bo do konca mandata obiskala vse slovenske regije.

Pomemben korak je dvig povprečnine občinam; leta 2019, v času, ko še ni bilo novega koronavirusa, je pod vlado Marjana Šarca znašala 589,11 evra, medtem ko je letos kar 628,2 evra in se bo še dvigovala – leta 2022 bo znašala 645, leta 2023 pa 647 evrov. Poleg tega vlada na terenu rešuje realne probleme ljudi, zagotavlja sredstva za nujne projekte in investicije, ki najbolj neposredno vplivajo na večjo blaginjo Slovenk in Slovencev, državljank in državljanov, prebivalk in prebivalcev naše lepe domovine.

Foto: Polona Avanzo

Kako pogosto doma govorita o politiki in delu v parlamentu?

Trudiva se, da delo v čim večji meri ostane pred vrati najinega doma. Trenutki s sinom so dragoceni, neprecenljivi in nenadomestljivi. Jure je na družbenih omrežjih bolj aktiven kot jaz, moj telefon pa je doma rezerviran za poslušanje otroških pesmic. Med vikendi se z veseljem odpravimo na kakšen izlet, v tem vremenu uživamo v sankanju in kepanju. Skupne trenutke preživljamo čim bolj aktivno in barvito.

Če bi me o tem vprašali pred letošnjim 16. novembrom, ko je žena postala poslanka, bi bil moj odgovor da mnogo manj, kot bi verjetno pričakovali … Danes pa je delo v parlamentu relativno pogosta tema, predvsem zaradi usklajevanja najinih urnikov.

Če pa me sprašujete, kako se Karmen znajde v parlamentu … Karmen je trmasta, pozitivno trmasta, in zelo vztrajna, uživa v raziskovanju in brskanju za informacijami, je samostojna in pogumna ženska z izjemnim občutkom za politiko. Vedno je bila moja opora in navdih, tako da najmanj, kar sedaj lahko naredim, je, da sem tudi jaz njej vedno na voljo, vsaj s kakšnim nasvetom, ko oz. če ga potrebuje.

Foto: Polona Avanzo

Gorenjec in Štajerka. Zanimiva kombinacija. No, pojdimo po vrsti … Kje sta se spoznala in kako se je vajina skupna pot sploh začela?

Jure: Spoznala sva se na stranki. To verjetno ni presenečenje. Je pa za nekatere morda potrditev, da je usoda tako hotela … Takrat sem bil vodja kabineta Slovenske demokratske mladine (SDM), podmladka SDS, Karmen pa predsednica Mestnega odbora SDM Celje. Že na začetku sva se ujela, postala sva zelo dobra prijatelja. Priznam, do leta 2017 nisem verjel, da se lahko iz prijateljstva rodi ljubezen, a se je, in to čudovita.

Karmen: Dobra 3 leta sva bila prijatelja, v najinem odnosu pa so pretehtali skupni interesi in načela, seveda tudi strast do politike. Tem za pogovor nama nikoli ne zmanjka. Rekla bom, da sva skupaj boljša, močnejša in srečnejša.

Kaj je temelj vajine zveze?

Jure: Ljubezen. Zaupanje. Pogovor. Sva najboljša prijatelja.

Karmen: Najboljša prijatelja sva bila, še preden sva postala par. Temelj najine zveze in bistvo najinega življenja pa je najin sin. Otrok je vrhunec najinega življenja. Izobrazba, služba, funkcije – to lahko dosežeš z delom in s trudom, otrok pa je čudež.

Zelo sta zaposlena z vajinim 2 leti in pol starim sinom, ki uživa v narodno-zabavni glasbi. Slišim, da pri vas doma pogosto poslušate Modrijane?

Jure: Najin Vito obožuje glasbo. Poje in pleše … Ja, Modrijani so bili  prvi na njegovi glasbeni listi, sledilo je obdobje s Tanjo Žagar, sedaj je najpogosteje na repertoarju Boštjan Konečnik. Seveda pa nas vseskozi spremlja malo morje otroških pesmi, še posebej tistih iz risank – od Čebelice Maje, Super kril ter Maše in medveda pa vse do Heidi, Vikinga Vikija in Mini mojstrov …

Karmen: Ljubezen do glasbe ima Vito po atiju, vsi trije pa ne glede na svoj posluh radi prepevamo in se ob tem zelo zabavamo.

Foto: Polona Avanzo

Politiki ste deležni številnih žalitev in groženj, vidva pri tem žal nista nobena izjema. Kako trdo kožo imata glede napadov na vas in vašo družino?

Jure: Žal imate prav. Retorika sovraštva in nestrpnosti, ki se je morda začela prav v Državnem zboru RS z namenom rušenja aktualne vlade, se je prenesla na ulico na proteste proti cepljenju in pogoju PCT, kjer je očitno ušla izpod nadzora razpečevalcev. Sedaj se ne žali, pljuva in grozi le politikom, temveč tudi policistom, novinarjem, zdravstvenim delavcem …

Upam, da prihaja čas, ko bomo kot družba postali bolj zreli in ne bomo videli le svojih pravic, temveč tudi dolžnosti. Osebno spoštujem načelo, da se moja svoboda konča, kjer se svoboda nekoga drugega začne.

Karmen: Žalitev, poniževanj in groženj, včasih celo s smrtjo, ne moremo enačiti s kritiko dela oblasti in politike. Eden od komentarjev po potrditvi mojega mandata je bil, da naju z možem čaka usoda zakoncev Hribar.

Jure, diplomirali ste na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, a ne z diplomsko nalogo, temveč z opravljanjem dveh dodatnih izpitov. Želeli so vas diskreditirati … Pred tem je bila diskreditacije zaradi diplomskega dela z naslovom “Politično delovanje Janeza Janše od leta 1988 do leta 1992” deležna Karmen.

Jure: Drži. Svojo izobrazbo 6/2 – diplomirani ekonomist (UN) sem pridobil v skladu s takratnimi pravili Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani. So pa vsi podatki o tem tudi uradno preverljivi, tako da lahko vsak, če ima pomisleke ali probleme, zadeve preveri. Sam pa temu ne posvečam posebne pozornosti.

Glede diplomskega dela žene Karmen pa bi dodal le, da tako kot Janezu Janši ne more nihče vzeti vloge, ki jo je imel v procesu osamosvajanja Slovenije, moji ženi Karmen nihče ne more vzeti pravice preučevanja tega obdobja.

Kako se soočata z epidemijo oz. boleznijo covid-19? Sta se cepila?
Karmen: Že od samega začetka dosledno spoštujeva ukrepe. Umivanje in razkuževanje rok sva za vse obiske striktno zahtevala že nekaj mesecev pred izbruhom epidemije, saj je bil najin Vito takrat še dojenček. Seveda je bilo nekaj čudnih pogledov, tudi nejevolje, vendar kot mati vedno na prvo mesto postavim zdravje svojega otroka. Tisti, ki imajo malčka, me razumejo in vedo, da je že navaden prehlad za majhnega otroka zelo zoprna zadeva. Z izbruhom epidemije covida-19 sva stike še dodatno omejila. Skrbimo za higieno, namesto na obiske gremo rajši v naravo … Tisti, s katerimi se občasno družimo, pa vsi izpolnjujejo pogoj PCT. Drživa se načela “bolje prva zamera kot zadnja”. Z možem sva se oba cepila proti novemu koronavirusu, takoj ko sva prišla na vrsto. Cepljeni so tudi vsi najini bližnji.

Za konec še pogled v prihajajoče leto, ko bodo tudi redne volitve v Državni zbor RS.
Jure: Pred nami je supervolilno leto, poleg državnozborskih tudi lokalne in predsedniške volitve. Odločalo se bo o Sloveniji razvoja in napredka ali Sloveniji privilegijev in elit. Odločalo se bo o nadaljevanju spodbujevalne fiskalne politike, višjih plačah za vse, ki v Sloveniji delajo in ustvarjajo blaginjo, ter pravični razporeditvi sredstev. Odločitev pa bo tako kot že 30 let v rokah volivk in volivcev in prav je tako.

Biografija
Jure Ferjan, rojen 4. januarja 1993, je po izobrazbi diplomirani ekonomist. Je najmlajši poslanec v aktualnem sklicu Državnega zbora RS in je član odbora za finance, za izobraževanje, znanost, šport in mladino, za pravosodje ter preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi.

Pred nastopom funkcije poslanca je poklicno opravljal funkcijo podžupana Občine Tržič. Širša javnost ga pozna kot enega od novinarjev prve ekipe medijskega projekta Nova24TV. Bil je voditelj oddaje Objektiv in urednik na Nova24TV in Nova24TV.si, štiri mesece je opravljal tudi funkcijo vršilca dolžnosti odgovornega urednika televizije Nova24 in spletnega portala Nova24TV.si.

Jure Ferjan je predsednik Sosveta starejših Občine Tržič (SSOT), ki kot posvetovalno telo povezuje deležnike, ki pomembno vplivajo na vsakdanjik starejših in pripomorejo k varnejšemu in dostojnemu  tretjemu življenjskemu obdobju.

Biografija

Karmen Kozmus Ferjan, rojena 24. februarja 1985, je po izobrazbi profesorica zgodovine in teologije. Poslanka Državnega zbora RS je postala 16. novembra 2021 in je podpredsednica mandatno-volilne komisije ter članica odbora za finance in odbora za zunanjo politiko.

Pred nastopom funkcije poslanke je bila podsekretarka na Finančnem uradu RS in sekretarka v Kabinetu ministra na Ministrstvu RS za finance, 5 let je bila lokalna asistentka evropske poslanke Patricije Šulin, dve leti je pisala za tednik Demokracija, pred tem pa je bila pripravnica v evropski pisarni dr. Milana Zvera v Bruslju. Leta 2011 je bila kot pripravnica profesorica zgodovine na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru. Karmen Kozmus Ferjan je 2. zaporedni mandat mestna svetnica Mestne občine Celje, kamor je bila prvič izvoljena leta 2014.

Mitja Grmovšek