fbpx

Pospešena rast stroškov dela v Sloveniji

Foto: iStock

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so bili v Sloveniji v zadnjem lanskem četrtletju po začasnih podatkih v povprečju za 6,8 odstotka višji kot v zadnjem četrtletju 2018. Po upočasnitvi v tretjem četrtletju se je tako konec leta 2019 rast spet pospešila.

Stroške dela sestavljajo plače (vključno z nagradami, izrednimi izplačili in nadomestili) in drugi stroški, kamor sodijo na primer socialni prispevki. V zadnjem lanskem četrtletju so se znotraj stroškov dela plače za dejansko opravljeno delovno uro zvišale za 6,6 odstotka, so sporočili iz statističnega urada.

Stroški dela rastejo že nekaj let. V letu 2019 je bila medletna rast najvišja v prvem četrtletju, ko je dosegla 7,5 odstotka, v drugem se je upočasnila na 4,9 odstotka, v tretjem pa na 3,2 odstotka. V zadnjem četrtletju se je tako spet pospešila.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se konec lanskega leta glede na četrto četrtletje 2018 zvišali v vseh dejavnostih, najizraziteje pa v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 19,1 odstotka).

Primerjava z EU je na voljo za tretje četrtletje 2019. Po podatkih evropskega statističnega urada so bili takrat stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v vseh državah članicah EU višji kot v tretjem četrtletju 2018, v povprečju za 3,1 odstotka. Nižji so bili le v Grčiji, rast pa je bila najvišja v Romuniji (za 13,1 odstotka) in v Bolgariji (za 10,1 odstotka). V Sloveniji so bili med lanskim julijem in septembrom za 3,6 odstotka višji kot leto prej, STA.

C. Š.