fbpx

Postani vojak: Kmalu bo v Slovenski vojski mogoče prostovoljno usposabljanje, ki bo tudi nagrajevano

Slovenska vojska (Foto: STA)

Vlada bo danes obravnavala spremembo novele zakona o naborništvu, s katero želi motivirati državljane, da bi se pridružili Slovenski vojski. Ministrstvo za obrambo tako obljublja, da bo vsak, ki se bo udeležil 11-tedenska prostovoljnega usposabljanja, prejel denarno nagrado v vrednosti 3100 evrov. 

Slovenska vojska se že dlje časa srečuje s premalo številčnim kadrom svojih pripadnikov. Zato je ekipa pod vodstvom obrambnega ministra Mateja Tonina v vladno proceduro vložila spremembe novele o naborništvu. Po novem bo vsak državljan za uspešno 11-tedensko urjenje prejel denarno nagrado v vrednosti 3100 evrov. Poleg tega pa je država pripravljena pokriti celo stroške za vozniški izpit. Cilj je, da se s pomočjo denarne nagrade, poveča motiviranost za zanimanje poklica vojaka.

Če bo državni zbor predlog novele, ki jo bo danes obravnavala vlada, sprejel, bodo prostovoljci nov koncept 11-tedenskega usposabljanja začeli uresničevati že julija.

Nagrado bodo lahko dobili le novopečeni vojaki, ki bodo opravili celotno 11-tedensko usposabljanje
Glede na to, da bo usposabljanje trajalo le 11 tednov, se postavlja vprašanje, ali obrambno ministrstvo s tem ne ponuja celo najbolje plačanega počitniškega dela za študente. Če upoštevamo še povprečen strošek opravljanja vozniškega izpita v prestolnici, ki se giba nekje nad 1000 evri, bo prostovoljni vojak prihodnosti za usposabljanje torej prejel najmanj 4100 evrov.

Do nagrad bodo sicer upravičeni le tisti novopečeni vojaki, ki bodo opravili celotno 11-tedensko usposabljanje. Program temeljnega vojaškega strokovnega usposabljanja bo namreč razdeljen na dve fazi. Prva bo trajala pet tednov in druga šest tednov. “Usposabljanje bo potekalo nepretrgoma, izhodi so odobreni kot nagrada,” je zapisano v predlogu ministrstva za obrambo.

Luka Perš