fbpx

Potrebovali bomo veliko manj okužb, da bomo lahko v bodoče sproščali ukrepe: Izogibajte se obleganim destinacijam!

Foto: Pixabay

Po odločitvi vlade na sredini seji, v veljavo prihaja nov odlok, ki bo podaljšal epidemijo za dodatnih 60 dni. Po mnenju vladnega govorca Jelka Kacina se situacija izboljšuje, a bomo potrebovali še veliko manj okužb, da bomo lahko v prihodnje priča sproščanju ukrepov. Prihajajoči vikend prinaša lepo vreme, zato bosta inšpektorat in policija izvajala poostren nadzor, prebivalce pa naprošajo, da se izognejo obljudenih mest in dosledno upoštevajo ukrepe.

Vlada je v sredo sprejela odločitev o podaljšanju epidemije na območju Republike Slovenije za 60 dni, odlok pa bo stopil v veljavo v nedeljo, 17. januarja 2021. Vlada je tudi podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. “Med obstoječe izjeme je vlada dodala delovanje čistilnic, iz odloka pa je črtala prepoved prodaje pirotehničnih sredstev,” je pojasnil vladni govorec Jelko Kacin.

“Noben izmed pogojev za sproščanje še ni izpolnjen, kot trenutno kaže pa se nam 7-dnevno povprečje primerov le počasi znižuje,” pojasnjuje. Reprodukcijsko število število okužb je v Sloveniji padlo pod 1 (R tako znaša 0,99, kar je štiri odstotke manj, kot dan poprej). Po mnenju Kacina gre v tem primeru za spodbudne podatke. Prvi mejnik za sproščanje ukrepov pa bo manj kot 1350 okužb dnevno. Da bomo lahko ta mejnik kmalu dosegli, Kacin poudarja, da se moramo dosledno držati veljavnih ukrepov in ravnati kot da smo okuženi, se pravi samozaščitno. “Vse, ki se boste čez vikend odpravili na izlet v naravo, pozivamo k doslednemu spoštovanju ukrepov,” je pojasnil.

V sredo je bilo opravljenih 11494 testov, med njimi pa je bilo 1767 pozitivnih. Število bolnikov v bolnišnicah se še ne umirja. V bolnišnici se jih trenutno zdravi 1266, med njimi pa je 199 bolnikov na intenzivni negi. Iz bolnišnice je bilo v sredo odpuščenih 80 oseb, umrlo pa je 23 oseb. Po številu okužb najbolj izstopajo Celje (41), Šentjur 31 in Velenje 30 okužb. Kot regija pa največ okužb beleži Posavje.

V veljavo bodo prišle tudi nekatere spremembe pri vstopu v državo
Nekaj sprememb je vlada določila tudi za vstop v državo. Vstop v državo iz držav, ki so na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno ali brez predložitve negativnega testa, bo po novem dovoljen tudi za dvolastnike in najemnike zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. “Skrajšana pa je veljavnosti hitrega antigenskega testa, ki ne sme biti starejši več kot 24 ur od odvzema brisa, še vedno pa velja, da mora biti opravljen v državi članici Evropske unije ali schengenskega prostora,” je še dodal.  Pri testih PCR ni sprememb, pri čemer velja, da ne sme biti starejši od 48 ur, opravljen pa mora biti prav tako v državi članici EU ali pa na schengenskem območju.

Mejni prehod med Slovenijo in Hrvaško. (Foto: STA)

Po besedah Roberta Carotte se zaenkrat še nismo premaknili iz točke, ki bi nakazovala izboljšanje situacije v bolnišnicah
Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede epidemije bolezni covid-19 je sodeloval tudi koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert  Carotta. Carotta poudarja, da podatki o številu covid-19 bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic kažejo, da se nikamor ne premaknemo, da smo že praktično drugi mesec na platoju od 1200 do 1300 hospitalizacij. Kljub visoki zasedenosti bolnišnic ocenjuje, da sistem razvrščanja in koordinacije bolniških postelj zelo dobro deluje. “Ocenjujem, da sistem premeščanj covid-19 bolnikov, ki smo ga vzpostavili, dobro deluje,” je pojasnil in še obrazloži, da je sproti potreba po nadgrajevanju sistema, ki pa se sproti tudi rešuje.

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta (Foto: STA)

Projekcije razvoja epidemije v tretjem valu kažejo, da bomo potrebovali približno 1500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje že maksimalnih posteljnih kapacitet, s katerimi smo razpolagali sredi decembra. Splošna bolnišnica Murska Sobota namenja 33 odstotkov vseh posteljnih kapacitet covid-19 bolnikov. Medtem so v koordinaciji v pričakovanju tretjega vala, ki bo po njihovem mnenju vplivala na povečanje hospitalizacij. S tem namenom so že pričeli z razbremenjevanjem SB Murska Sobota in premeščanjem bolnikov v bolnišnico v Izoli in v Slovenj Gradcu. Poudarja še, da je nepogrešljivi del tudi dispečerski sistem v UKC Maribor, ki lahko s pomočjo podatkov že sam svetuje lokacije za premeščanje.

UKC Ljubljana (Foto: STA)

Zdravstveni inšpektorat je razširil pristojnost na vse inšpektorate
Po besedah Deane Potza iz zdravstvenega inšpektorata se je nabor nadzornikov na državnem inšpektoratu povečal s PKP7. Pristojnosti za nadzor poleg zdravstvenega inšpektorata, so poleg policije in občinskega redarstva sedaj razširili na vse inšpektorate, ki so jih vključili v seznam. V nadaljevanju je predstavila rezultate nadzora med 4. in 10. januarjem. Skupno število nadzorov inšpekcijskih organov je bilo 4.176, izrečenih je bilo 19 prekrškovnih sankcij, izrečenih je bilo 452 opozoril po zakonu o prekrških in 104 upravni ukrepi.

Deana Potza iz zdravstvenega inspektorata (Foto: STA)

Inšpektorji so zaznali več kršitev, tudi v frizerskih salonih in avtopralnicah. “Zaznali smo opravljanje frizerskih storitev tako, da je presegal omejitev oseb, ki bi se morale nahajati v saloni,” je pojasnila. Tudi v večstanovanjskih stavbah še vedno opažajo kršitve, kjer ni na voljo razkužil v vsakem nadstropju. Več prijav je bilo preverjenih tudi zoper gostinskih lokalov, nasprotno pa kršitev niso zaznali v verskih ustanovah.

Največ kršitev je bilo zaznanih prejšnji konec tedna
“V zadnjih 3 tednih je bilo opravljenih več kot 45 tisoč nadzorov. Izdanih je bilo skoraj 1.200 glob, večinoma zaradi neuporabe mask in nedovoljenega prehajanja občin. Največ kršitev je bilo v soboto, 9. januarja 2021,” je pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak (Foto: STA)

Pečjak je poudaril, da je prehajanje med mejami občine znotraj regije za namen rekreacije dovoljeno. Zaenkrat pa naprošajo vse, da izbirajo med manj obleganimi destinacijami, čez vikend pa bo potekal tudi nadzor. Prebivalcem policija svetuje, naj se pred začetkom poti pozanimajo o stanju na cestah ter naj imajo pri sebi ustrezna dokazila. Posebej bo policija nadzirala območje Kranjske Gore, kjer bo ta konec tedna smučarsko tekmovanje za Zlato lisico, ki bo potekalo brez gledalcev, zato Pečjak svetuje, naj za izlete izberejo druge kraje. Pri tem pa še posebej opozori na medsebojno razdaljo in neoviranju parkirišč in cest, pri čemer se je nanašal na situacijo na Veliki Planini.

Policija je sicer po besedah Pečjaka tudi v zadnjih treh tednih opravljala nadzore nad spoštovanjem odlokov glede omejitve zbiranja in prehajanja občinskih meja. “Nadzore smo opravili na 45.132 krajih, nekatere med njimi tudi na podlagi 214 prijav kršitev s strani občanov. Teh klicev je bilo največ med prazniki, pozneje pa ob koncih tedna,” je obrazložil.

Največ kršitev je na področju prepovedi zbiranja in omejitve gibanja
Skupno so izrekli 2988 ukrepov, od tega 1773 opozoril in 1198 glob oziroma prekrškovnih postopkov. “V večini primerov je šlo za kršitve predpisov o prepovedi zbiranja, omejitve gibanja, gibanja v nočnem času, pa tudi predpisanega nošenja mask,” je poudaril. V štirih primerih so uvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru, o trinajstih kršitvah pa so obvestili zdravstveni inšpektorat. Največ kršitev pa so zaznali v soboto 9. januarja.

Sara Rančigaj