fbpx

Potrjen drugi primer ptičje gripe v Sloveniji

Foto: STA

Potem ko so v ponedeljek ptičjo gripo potrdili na eni od manjših kmetij v Slovenski Bistrici, so jo v torek potrdili pri poginulem labodu s Pragerskega. To je zdaj že drugi primer ptičje gripe z oznako H5N1, ki je za človeka najnevarnejša. Državno središče za nadzor bolezni  bo na okuženem in ogroženem območju izvajalo posebne ukrepe. 

Na Pragerskem so se s ptičjo gripo prvič soočili leta 2017. Državno središče za nadzor bolezni bo na ogroženem območju izvajalo posebne ukrepe, to pa bodo besedah Brede Hrovatin z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin predvsem omejitve v prometu in druge omejitve, predvidevajo pa tudi ukrep zapore perutnine za vso Slovenijo. Hrovatinova je med drugim pojasnila tudi, da je bil ponedeljkov primer, ki je bil potrjen na manjši kmetiji v občini Slovenska Bistrica, prvi primer ptičje gripe pri domači perutnini, do njega pa naj bi prišlo zaradi domače perjadi z divjimi pticami. 

Kriv naj bi bil stik z divjimi pticami
Prvi primer ptičje gripe so v ponedeljek potrdili na manjši kmetiji na Zgornji Ložnici v občini Slovenska Bistrica. Domnevajo, da se je okužba domače perjadi zgodila zaradi stika z divjimi pticami. Hrovatinova je pojasnila, da gre za prvi primer ptičje gripe pri domači perutnini. 

Širjenje ptičje gripe po Evropi se je začelo že v začetku meseca, ugotovljeni podtipi pa niso predstavljali večjega tveganja za okužbo ljudi. Takrat je Ministrstvo za kmetijstvo z upravo rejce perutnine že pozvalo k doslednemu spoštovanju ukrepov za preprečevanje okužbe s ptičjo gripo.  

Ptičja gripa (aviarna influenca) je zelo nalezljiva virusna bolezen, ki lahko prizadene vse vrste ptic, nekatere vrste virusa pa se lahko prenesejo tudi na druge živali in človeka. Prvič so jo zaznali v Italiji v začetku dvajsetega stoletja, danes je znana po celem svetu. Najpogosteje jo prenašajo divje živali, ki lahko okužijo domačo, gojeno perutnino. Virus se razširja po zraku, vodi ali z dotikom, ni pa nobenih dokazov, da virus preživi v dobro kuhanem/pečenem mesu. Inkubacijska doba je tri do pet dni, okužene živali poginejo v nekaj dneh. 

Človeku najnevarnejša vrsta virusa, ki bi lahko postal povzročitelj pandemije, ima oznako H5N1. 

Tanja Brkić