Poziv vladi: Obsežna škoda v kmetijstvu terja interventno ukrepanje države!

Škoda na poljščinah (Foto: STA)

Ekstremni vremenski pojavi so v zadnjih dneh in tednih povzročili obsežno škodo v kmetijstvu, v nekaterih primerih je poškodovanih celo 100 odstotkov kmetijskih površin oziroma kmetijskih kultur, tudi infrastruktura, zaradi česar so se mnogi kmetje znašli v izjemni stiski. Interventna pomoč države je zato ključnega pomena za omilitev posledic, in kar je še bolj pomembno, za ohranitev kmetijske dejavnosti ter prehranske varnosti v Sloveniji. Kmetje sami ne zmorejo sanirati posledic škode, zato je intervencija države v tem primeru še toliko pomembnejša.

Slovenska kmečka zveza pri SLS zahteva:

    • da Vlada Republike Slovenije nemudoma aktivno pristopi k reševanju nastalih težav bodisi s pripravo interventnega zakona ali pripravo interventnega paketa pomoči.
    • da Vlada RS zagotovi, da bo državna pomoč kmetom izplačana hitro oz najkasneje do konca letošnjega leta in ne z zamikom enega leta, kot se je to zgodilo v primeru suše leta 2022. Spomnimo: premier Robert Golob je takrat napovedal izplačilo pomoči decembra 2022, kmetje pa so mizerno pomoč začeli prejemati šele julija 2023.
    • da Vlada RS kmetom nemudoma sprosti davčne omejitve, ki jih je naložila z zakonom o dohodnini v začetku letošnjega leta, in
    • da Vlada RS aktivno pristopi k oblikovanju začasnih zaščitnih ukrepov za slovensko kmetijstvo zaradi dumpinga cen, ki je nastal kot posledica odločitve Evropske komisije ob odločitvi uvoza ukrajinskih žit.

   Od ukrepanja Vlade RS je odvisno preživetje kmetov in njihovo nadaljnje izvajanje kmetijske dejavnosti ter posledično obstoj kmetijskega sektorja. Če kmetom v trenutkih stiske Vlada RS ne bo prisluhnila in pomagala, tudi samooskrbe v Sloveniji ne bo.

   Andrej Žitnik