fbpx

Pozor: Na območju Petrovč in Radeč občani opazili medveda!

Fotografija je simbolična (Foto: Pixabay)

Danes so bili na Policijski upravi Celje obveščeni, da je v nočnih urah v Zagradu, na območju Radeč, medved v kokošnjaku pokončal in odnesel nekaj kokoši. Predstavniki Lovske družine Radeče medvedjo družino na tem območju že nekaj dni spremljajo ter tudi v sodelovanju s policisti občane ter pohodnike opozarjajo na prisotnost medvedov.

Možnost srečanja z medvedom je sicer majhna, a vseeno svetujejo, da naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Medved se praviloma umakne.

Medveda je sprehajalka danes opazila tudi na pešpoti ob Savinji na območju Petrovč. “Policisti smo v sodelovanju s predstavnikom Zavoda za gozdove, sprehajalce na tem območju opozarjali na medveda. Problem na sprehajalnih poteh lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika,” svarijo.

Sprehajalce in pohodnike opozarjajo, da naj bodo previdni, pse pa naj imajo na povodcih. Več nasvetov, kako ravnati ob srečanju z medvedom najdete na strani Zavoda za gozdove Slovenije.

Sara Kovač