Pozor, od danes dražje vinjete!

Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS). Vir: STA

Cestnine dražje, globe visoke!

Z današnjim dnem so v veljavo stopile nove cene elektronskih vinjet za slovenske avtoceste, ki so se s potrditvijo vlade podražile za 6,8 odstotka. Na račun zvišanja zvišanja cen vinjet bo DARS letos dodatno pobral okoli 5,3 milijona evrov, prihodnje leto pa okoli 14,6 milijona evrov.

Od danes letna vinjeta za motorje (enosledna vozila/cestninski razred 1) znaša 58,74 evra (prej 55 evrov), polletna dobrih 32 evrov (prej 30 evrov), tedenska pa dobrih osem in pol evra.

Letna vinjeta za osebna vozila (dvosledna motorna in bivalna vozila/cestninski razred 2A), ki jih v Sloveniji prodajo največ, se je s 110 evrov podražila na 117,5 evra, mesečna na dobrih 32 evrov (prej 30 evrov) in tedenske na dobrih 16 evrov (prej 15 evrov).

Letna vinjeta za cestninski razred 2B (dvosledna vozila z višino nad prvo osjo 1,3 metra ali več), kamor spada večina kombiniranih in lahkih dostavnih vozil, se je podražila z 220 na slabih 235 evrov, mesečna s 60 na dobrih 64 evrov in tedenska s 30 na dobrih 32 evrov.

Vožnja po avtocesti in hitri cesti brez veljavne e-vinjete pomeni kršitev Zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov. Ob tem je potrebno opozoriti, da vsak nov vstop na avtocesto ali hitro cesto predstavlja nov prekršek. Če je voznik storil več prekrškov, lahko v najslabšem primeru plača globo v višini celo do 4.000 evrov.

Pomurske novice