fbpx

Pozor! V mariborskem UKC porast mišje mrzlice!

Foto: STA

V UKC beležijo porast mišje mrzlice. To je bolezen, pri kateri pride do odpovedi ledvic. Zato je včasih potrebna nekajdnevna dializa, dokler se ledvice ne popravijo.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so v letošnjem letu priča povečanju števila obolelih z mišjo mrzlico – hemoragično mrzlico z renalnim sindromom (HMRS)  v primerjavi z lanskim letom in tudi letom poprej. In če se število bolnikov z mišjo mrzlico po večini države že nekoliko zmanjšuje, v UKC Maribor še kar naprej zaznavajo vedno nove primere obolelih, piše portal Maribor24.

Samo Turk, sodelavec za odnose z javnostmi v centru za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor, je povedal, da so letos priča pomembnemu povečanju števila obolelih z mišjo mrzlico v primerjavi z lanskim letom in tudi letom poprej. “V prejšnjih letih smo že imeli sezone z velikim številom obolelih. Med bolniki, ki smo jih obravnavali letos, pa je bilo kar veliko bolnikov, ki so zaradi bolezni potrebovali bolnišnično zdravljenje, medtem ko smo tiste z lažjim potekom obravnavali ambulantno,” je pojasnil Turk.

Kdaj se mišja mrzlica pojavi?
Sezona mišje mrzlice traja običajno od junija do septembra, njen porast se navadno pojavlja na vsakih nekaj let, k temu pa botruje mila zima. Povečano število obolelih naj bi bilo povezano s porastom miši v naravi. “Okužbo prenašajo glodavci, v našem okolju predvsem miši. Do okužbe pride z vdihavanjem – preko iztrebkov, urina glodavcev, ta pa je lahko povsod. Zato svetujemo, da z golimi rokami ne lovimo in pobiramo miši. Pri pospravljanju kleti, lop, skladišč, ki so bila dolgo prazna in je velika verjetnost, da so v njih prezimovale miši, si je treba nadeti masko, ker pride do okužbe z vdihavanjem virusov. Tudi sadje je treba oprati, saj lahko v skladiščih po njem plezajo miši,” je dodal Turk.

E-maribor.si