Pozor! Večje število medvedov na južni strani Gorjancev

Medvedka z mladičem na območju Suhorja pri Metliki (Vir: LD Suhor)

Lovska družina Suhor je objavila, da je na relaciji Suhor, Lokvica, Dole, Dragomlja vas, Hrast pa vse do Vahte v zadnjem času opaženo večje število različnih medvedov. Med njimi je tudi medvedka z mladiči, kar je lahko izredno nevarno.

Sporočajo, da se medvedi sprehajajo večinoma podnevi in ne kažejo nobenega strahu do človeka, kar se je pokazalo v nekaterih primerih škod, o katerih so bili obveščeni.

Preberite tudi: Medved napadel sprehajalca

Objavili so tudi nekaj fotografij, naslovna fotografija je bila posneta v sredo, 7. junija, ob 11. uri, na Suhorju. Ostale pa so bile narejene v zadnjih 11 dneh.

Foto: Družabna omrežja, LD Suhor

Foto: Facebook, LD Suhor

Ljudem se v takih primerih na splošno priporoča, da imajo ob sprehodih v gozd psa vedno na povodcu, na slabo prehodnih delih pa večjo glasnost, da medved že od daleč zazna našo prisotnost. Ko medveda opazimo od daleč, se je najboljše umakniti mirno v smeri prihoda, ko pa ga srečamo v neposredni bližini se je dobro potruditi, da ostanemo čim bolj mirni in ne delamo hitrih gibov ali krikov, da se medveda ne prestraši. Obstanemo in se pričnemo počasi zadenjsko umikati.

Zadrževanje v bližini poginulih živali ni priporočljivo, ravno tako tudi ne približevanje medvedjim mladičem, čeprav se morda zazdi, da so zapuščeni.

Moja Dolenjska