Pozor: Vsak dan je v povprečju povoženih med 15 in 20 srn in srnjakov

Foto: STA

V zadnjih desetletjih povsod po svetu narašča število trkov vo­zil z divjadjo. Glavni vzroki so: intenzivno širjenje cestnega in deloma tudi železniškega omrežja, povečanja gostote prometa, vedno večjih hitrosti vožnje vozil in tudi zaradi izjemnega povečanja nemira v naravnem okolju (na primer nočno gobarjenje s svetilkami in vožnja v naravnem okolju z motornimi vozili in kolesi).

Slovenski lov­ci in upravljavci cest si sicer na različne načine prizadevajo, da bi se število povo­ženih živali zmanjšalo. V zadnjih letih jim je to deloma tudi uspelo. Število povožene srnjadi, ki najpogosteje zaide pred avtomobile, se od leta 2010 stalno zmanjšuje, a je še vedno vsak dan v povprečju povoženih med 15 in 20 srn in srnjakov.

Med omilitvene oziroma odvračalne ukrepe sodi tudi letošnja namestitev zvoč­nih odvračalnih naprav na vseh priključkih na gorenj­ski avtocesti. Če na cesti opazite povoženo žival, o lokaciji najdbe obvestite pristojno službo za odstranjevanje poginulih živali na dežurno številko Nacionalnega veteri­narskega inštituta, ki v Sloveniji izvaja javno službo veterinarsko higienske služ­be.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu osrednje Slovenije.

 • Zgornji

  Sem imel že prevečkrat razbito raketo, da bi si upal brez kaskota ven z njo , … me pride predrago , čeprav je že ta kasko predrag , … žal.

  • Sašo

   Greš na odpad pa dobiš steklo pol ceneje kot plačaš kasko,če pa voziš normalno in ne divjaš, pa se ti trk z divjadjo zgodi morda enkrat, dvakrat v življenju, očitno nisi sposoben pri svoji hitrosti varno vozit, nekaj boš mogel ukrenit, no, ali pa pač plačuj kasko :) . Pa da smo si na jasnem, jaz imam tudi dvakrat letno skorajšni trk z divjadjo, če ne bi imel primerne hitrosti bi se lahko dve srni poslovili s tega Sveta, že samo če bi tista ki sta se mi zabijala v rit avta vozila pred mano, bi prišlo do trka.

   • alojz

    Vozim veliko. Že 50 let. V okolju z veliko divjadi. Pa niti ježa nisem povozil.
    Malo več pozornosti, manj telefoniranja pa bo šlo.

    • Sašo

     Tako pravim tudi jaz, jaz pa se 5 let vozim na takem področju kjer je divjad, nekdanji svak je denimo na enem odseku kjer sem prej živel, letno zbil najmanj eno žival, od kar se poznamo pa vem da je v enem letu zbil 3, vozil je dvakrat toliko kot je bilo dovoljeno ( 40 km/h je bila tam omejitev ) .

     • Zgornji

      Jaz sem pa vozil po omejitvi, aaampak , nepregleden ovinek kjer je jelenjad/srnjad prehajala čez cesto preko mostička je skrita past ki se je pokazala šele ko je avto pred mano zgrešil in oplazil srno, ki se je potem revica opotekla direkt k meni na havbo . Žal jo je odbilo cca 25 metrov naprej, brez možnosti preživetja . Jaz pa luknjo od njene lobanje v havbi .
      Res pa je, da sem imel malo premalo varnostne razdalje , ker se mi je malo mudilo domov .
      No, to je bila Dobra Šola zame , Zato, da se tako vozilo Nesme prikazati na cestišče brez Kaskota , kar sem Šele takrat Spoznal, ko je bilo že prepozno .
      Nekaj mesecev z nadomestnim vozilom je bila potem še dodatna nočnodnevna Mora zame !!! ! !!!
      Srnina duša je pa tudi bila Instantno prestavljena v Duhovni svet, tako da upam da vsaj ni preveč trpela v zadnjem poletu po zraku . Naj jo Bog Blagoslovi v naslednjem življenju .
      Takle mamo . Žal.
      Amennnnnnn .

     • Sašo

      No glavno da si se iz napak kaj naučil, glede varnostne razdalje ;) .

     • Zgornji

      He, he, he, ja, he, he, he , ampak, veš, da če nebi imel tako Preveč drag avto , bi verjetno še vedno vozil po starem načinu. Torej , je po eni strani tudi dobro , da imam tako Drag avto, ker vozim Precej Bolj Varneje, ker se preveč zavedam kako Dragooo me stane Vsakič ko se mi kaj pripeti , pa četudi mi kasko vse povrne … :-(

     • Sašo

      Lahko si pa kupiš cenejši avto in se še naprej v srne zaletavaš..zdaj kaj ti več pomeni pač ? :) .

     • Zgornji

      Ja, to bi bilo res, če mi le nebi bilo toliko do Neubijanja, in Nenasilja, ker niti komarja ne ubijem ko me piči . Do danes mi je 5 dni tu v pisarni težila in me žrla ena sitna muha . V bistvu sta bili dve. Eno je tuzemski oče ubil že predvčerajšnjim, jaz pa sem to ta drugo ujel danes zjutraj , in jo potem spustil ven . Tako da, me lahko razumeš, da sem moral moliti za umrlo srno ki sem jo zadel.
      Saj, če bi imel več denarja, bi si omislil tretji avto, … ampak, … potem bi to bilo že razsipanje z denarjem…

   • Zgornji

    Kot Prvo : Najbližji odpad za mojo Raketo je v Angliji , zatorej tvoja teorija že Takoj Odpade na Odpad .
    Drugo : Samo Enkrat sem po nesreči zadel srno v smrt pred 4 leti, in me je Takooooooo Drago Koštalo, da mi niti na Konec pameti ni nikoli več prišlo da bi se prikazal na cesto brez Kaskota !!! ! !!!
    Tretjič : Pred tem sem se že Večkrat izognil takim trkom z divjadjo, zaradi Manjše Hitrosti in Večje odzivnosti vozila zaradi Nižjega profila pnevmatik in Boljšega Podvozja ter Nižjega Težišča Prejšnje Rakete .
    No, sedaj , ko sem raketo zamenjal z novejšim + Dražjim + težjim (varnejšim) modelom, so problemi preveč Podivjali da bi se še lahko šel po starem načinu brez Kaska .
    No way !!! ! !!!
    Ni računice, ker vsako leto imam kak crash. Če drugega ne, se mi pa tuzemski oče zaleti na dvorišču z njegovim terencem v vogal rakete .
    Ne, sploh ni pogojev tole raketo voziti brez Kaska .
    Adijo pamet , ker ponaredkov ni Nobenih za ta model !!!
    Brezveze .
    Amennnnn !!! ! !!!

 • Sašo

  Glede na to koliko srn dnevno konča pod avtomobili, me resno zanima čemu je potreben še odstrel divjadi ? Kar nekaj jih pogine še zaradi bolezni, zaradi zastrupitve, zaradi plenjenja..ne vidim nobene potrebe po masovnem pobijanju s strani lovcev .

 • alojz

  Čehi in slovaki skoraj nimajo povoza parkljaste divjadi. Tam ne dobijo povrnjene škode. Vedno je voznik kriv.

 • Silka

  Da je vozil vedno več na cestah drži ampak, kje pa širijo železniško in cestno omrežje v Sloveniji pa zelo rad vedel.

 • rock

  Divjadi je preveč!!!