fbpx

Pozor: Vsak dan je v povprečju povoženih med 15 in 20 srn in srnjakov

Foto: STA

V zadnjih desetletjih povsod po svetu narašča število trkov vo­zil z divjadjo. Glavni vzroki so: intenzivno širjenje cestnega in deloma tudi železniškega omrežja, povečanja gostote prometa, vedno večjih hitrosti vožnje vozil in tudi zaradi izjemnega povečanja nemira v naravnem okolju (na primer nočno gobarjenje s svetilkami in vožnja v naravnem okolju z motornimi vozili in kolesi).

Slovenski lov­ci in upravljavci cest si sicer na različne načine prizadevajo, da bi se število povo­ženih živali zmanjšalo. V zadnjih letih jim je to deloma tudi uspelo. Število povožene srnjadi, ki najpogosteje zaide pred avtomobile, se od leta 2010 stalno zmanjšuje, a je še vedno vsak dan v povprečju povoženih med 15 in 20 srn in srnjakov.

Med omilitvene oziroma odvračalne ukrepe sodi tudi letošnja namestitev zvoč­nih odvračalnih naprav na vseh priključkih na gorenj­ski avtocesti. Če na cesti opazite povoženo žival, o lokaciji najdbe obvestite pristojno službo za odstranjevanje poginulih živali na dežurno številko Nacionalnega veteri­narskega inštituta, ki v Sloveniji izvaja javno službo veterinarsko higienske služ­be.

Celoten članek si lahko ogledate na portalu osrednje Slovenije.