Pozor! Začenja se spomladansko cepljenje lisic

Foto: epa

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin jutri (v ponedeljek) pričenja s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini. V ta namen nameravajo s posebej prirejenimi letali, ki bodo letala na višini 300 metrov, v 50- kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško odvreči vabe s cepivom.

V vsaki akciji odvržejo okoli 380.000 vab, in sicer od 22 do 26 na kvadratni meter. Polaganje vab vodo izvajali z letališč Letališče Jožeta Pučnika – Ljubljana, Portorož, Murska Sobota, Novo mesto in Celje.

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja, ki je namenjen privabljanju lisice, in kapsule s cepivom. Zunanji ovoj vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker (tetraciklin). Z ugotavljanjem prisotnosti slednjega v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost odvzema vab.

Vabe za cepljenje lisic proti steklini (foto: STA)

Na upravi za varno hrano ob tem opozarjajo, da v kolikor v naravi naletite na vabo, da se je dotikate. Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali odnesite na najbližjo veterinarsko postajo. V kolikor je vsebina vabe prišla v stik s sluznico ali svežo rano, mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije se namreč vsak stik z vsebino vabe obravnava kot ugriz stekle živali. Cepljenje lisic z vabami sicer predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Akcijo cepljenja lisic izvajajo dvakrat letno, in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november).

Več si lahko ogledate na portalu moj-posavje.si