Pravilna uporaba solzivca vam lahko reši življenje

Na sprehodu po gozdu je solzivec dobra metoda samoobrambe. (Foto: Pixabay)

Ste že kdaj doživeli, da je na sprehodu nekdo hodil za vami? Vam je sledil na vsakem koraku? Ste začutili, da se morate obraniti? Če niste ravno strokovnjak borilnih veščin, je najbolj razširjena in priljubljena strategija samoobrambe solzivec. Dostopen je vsaki polnoletni osebi, ki ima v primeru napada pravico uporabe brez skrbi pred kaznovanostjo. Najbolj enostaven in učinkovit za prvo pomoč je v obliki pršila, ki je pospravljen na dosegu roke, npr. v torbici, žepu ali celo priklenjen na ključe. Bernarda Škrabar Damnjanović iz Detektivsko varnostne agencije priporoča, da se pred samo rabo seznanite s pravilno uporabo.

“Najprej izberite pravo vrsto solzivca za svoje potrebe. CS plin je učinkovitejši in hitrejši od CN plina, zato je pogostejša izbira. Posezite po pršilu, ki ustreza vam in je primerno za prenašanje. Solzivci so v različnih velikostih in oblikah, vključno z obeski za ključe, športnimi pršili in večjimi pločevinkami,” je poudarila detektivka Bernarda Škrabar Damnjanović.

Nadalje svetuje uporabnikom, da najprej preberejo navodila proizvajalca in se naučijo, kako solzivec pravilno usmeriti in razpršiti. Prav tako naj se prepričajo, da je vedno pripravljen za uporabo in ga lahko v primeru napada hitro aktivirajo. Pri tem se je treba zavedati, da niso vsi solzivci enaki. Imajo različen domet − ta lahko sega od nekaj do več deset metrov, odvisno od velikosti in oblike − in način razprševanja. Nekateri oddajajo neprekinjen curek, kar omogoča natančnejše usmerjanje, drugi proizvajajo širok razpršeni vzorec, ki poveča možnost zadetka. Na trgu so različne možnosti za osebno uporabo, ki vključujejo tudi dodatne funkcije. UV barvila pomagajo pri identifikaciji napadalca, vgrajene sirene ali alarmi hitro pritegnejo pozornost drugih ljudi, medtem ko LED lučke na solzivcu osvetlijo okolico ali zaslepijo napadalca.

Če ste napadeni, poskusite ostati mirni in se umakniti v varno razdaljo. “Kadar je mogoče, uporabite solzivec tako, da ga usmerite proti obrazu napadalca in razpršite z dolgim, neprekinjenim curkom. To bo povzročilo pekoč občutek v očeh, kihanje, kašljanje in občutek zadušitve, kar bo napadalca onesposobilo. Po uporabi takoj zapustite kraj in poiščite varno zatočišče. Po potrebi pokličite pomoč ali obvestite organe pregona o napadu. Če ste bili sami izpostavljeni solzivcu, poskusite čim prej umiti prizadeta območja s hladno vodo in blagim milom. Izogibajte se drgnjenju oči ali kože, saj lahko to povzroči še več draženja,” je zaključila.

Detektivsko varnostna agencija z več kot 10-letno tradicijo je med večjimi detektivskimi agencijami pri nas. Direktorica Bernarda Škrabar Damnjanović je certificirana mednarodna preiskovalka in detektivka od leta 2006. Svojo strokovno pot je začela s šolanjem na Visoki policijski varnostni šoli Ministrstva za notranje zadeve, kasneje Fakulteti za varnostne vede, kjer je nadaljevala magistrski študij in doktorski študij, kjer je bila njena povprečna ocena 10. Je prejemnica priznanja uspešna diplomantka Fakultete za varnostne vede. Je edina ženska članica komisije za izpite detektivov in prva predsednica komisije za nadzor nad detektivi ter DPO pri Detektivski zbornici Republike Slovenije. Je prejemnica naziva Ambasador znanj. Poleg tega je tudi častna dekanja Poletne detektivske šole v Bukarešti. Njena agencija je znana po mednarodnih preiskavah in je prejela različne nagrade in certifikate za dobro organizacijsko energijo, bonitetno odličnost in zavezanost poštenim poslovnim praksam. Njena agencija je tudi prva in edina detektivska agencija, ki je podpisala Smernice korporativne integritete in Deklaracijo o poštenem poslovanju.

Agencija Andreja Jernejčič – Lin&Nil

Več informacij na: http://www.detektiv-dva.si/