Predpotopni pogoji za zdravljenje infekcijskih bolnikov v UKC Maribor. A Golob ustavlja gradnjo klinike!

Namestnica v.d. predstojnice oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Mikšič. Foto: UKC Maribor

Zaposleni v mariborskem UKC so ogorčeni zaradi ustavitve del za novo mariborsko kliniko. Tudi zato, ker vlada govori nesmisle, zakaj so ustavili projekt izgradnje.

Zaposleni v UKC Maribor zatrjujejo: V zvezi z novo infekcijsko kliniko je vse teklo v skladu z zastavljenim časovnim načrtom! To je nekaj povsem drugega, kot pa je zatrjeval predsednik vlade. Pri tem pa je najbolj zanimivo prav to, da na čelo UKC Maribor prihaja Golobov izbranec in mestni svetnik Svobode Vojko Flis.

Stavba oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja je stara že sto let in je danes skoraj enaka kot ob izgradnji, medtem pa je razvoj medicine “šel s svetlobno hitrostjo naprej”. Zdravniki po svoji najboljši moči zagotavljajo ustrezno oskrbo bolnikov, a imajo ob tem velike prostorske omejitve. V te muzealske okvirje tako tlačijo najnovejša spoznanja in najnovejše metode zdravljenja. A ne zmorejo več. Bolniki, nameščeni v večposteljnih sobah, nimajo niti lastnih sanitarij, zato morajo ob postelje nameščati sobna stranišča. Večkrat se zgodi, da so v sobi nameščeni bolniki različnih spolov ali pa se bolnika večkrat seli, da ne pride do prenosa okužb. Obstoječa stavba po besedah namestnice predstojnice oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nine Gorišek Miksić že dolgo ne zadošča potrebam in standardom. “V stavbi ne moremo več zagotoviti zadosti varne in kakovostne, kaj šele dostojne obravnave bolnikov,” je dejala.

A vladi očitno ni mar za nemogoče pogoje, s katerimi se srečujejo tako zdravniki kot pacienti. Iz načrta za okrevanje in odpornost je namreč umaknila projekt izgradnje nove infekcijske klinike. Kot pravijo na vladi, naj bi se pri mariborskem projektu izgradnje infekcijske klinike pojavilo tveganje, da terminski načrt ne bi bil dosežen in bi na ta način izgubili evropski denar. A to, kar govori Golobova vlada, seveda ne drži in je skregano z vsako logiko zdravega razuma.

e-maribor