Predsednik državnega sveta z občino Grosuplje o bodočem kulturnem središču regije

Župan Grosupljega Peter Verlič in predsednik državnega sveta Marko Lotrič

V občini Grosuplje nameravajo zgraditi nov kulturni center z glasbeno šolo in upravno-poslovni objekt za občinsko upravo in druge javne zavode, ki izvajajo storitve za občane. Z načrti se je ob današnjem obisku v občini seznanil tudi predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ob tem pa izrazil upanje, da bo morda center nekoč postal tudi središče pokrajine.

Za projekt so se v občini odločili, ker zdajšnji kulturni center in glasbena šola delujeta v starih in neprimernih prostorih in kot taka po besedah župana Petra Verliča ne ustrezata več potrebam sodobne občine in širše regije. Novo kulturno-upravno središče načrtujejo na prostoru med železniško in avtobusno postajo ter garažno hišo, za kar bo treba predhodno porušiti tamkajšnje stare objekte.

V stavbi novega kulturnega centra bodo osrednja dvorana s 500 sedeži, glasbena šola za 300 učencev iz občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje in Škofljica ter drugi prostori. Poleg stavbe kulturnega centra bo zrasla še poslovno-upravna stavba, v katero bodo med drugim preselili občinsko upravo, zavod za zaposlovanje, center za socialno delo in ostale javne zavode, ki opravljajo storitve za občane in so trenutno raztreseni na različnih mestih v občini. “Tako bo vse na enem mestu,” je ob današnjem obisku Lotriča v izjavi za javnost povedal župan. Po županovih besedah je to največji projekt občine v naslednjih treh do štirih letih in bo kulturno središče regije in novo upravno središče občine. Vrednost projekta je ocenjena na okoli 28 milijonov evrov, zanj pa občina že pripravlja vso potrebno dokumentacijo.

Predsednik državnega sveta Lotrič je izgradnjo novega kulturno-upravnega središča označil kot pravo in smelo odločitev, ob tem pa posredno izrazil upanje, da bodo v njem morda nekoč tudi prostori za opravljanje storitev in nalog pokrajine. “Z županom sva se strinjala, da prostor za to je,” je dejal. Spomnil je, da država še vedno ni ustanovila pokrajin, čeprav ji to nalaga ustava, ter poudaril, da bi bila njihova ustanovitev nujna. “V vseh dosedanjih krizah se je namreč pokazalo, da potrebujemo tudi drugo raven upravljanja države,” je dejal. Tudi izgradnja centra, kot ga načrtujejo v Grosupljem, bi bila lažja, če bi pokrajine imeli, je ocenil. Ob današnjem obisku v Grosupljem se je Lotrič seznanil še z drugimi načrti občine. Obiskal je mestno knjižnico, kjer se je vpisal v spominsko knjigo pomembnih gostov.

STA