fbpx

Predstavitev kandidatov SDS za evropske volitve v Ljubljani: “Naj bo Slovenija močna članica v prihodnosti EU”

Srečanje članov MO SDS Ljubljana in kandiatov za poslance v Evropski parlament (vir: SDS)

Danes je v hotelu Slon potekalo srečanje članov MO SDS Ljubljana in kandidatov za poslance v Evropski parlament. Srečanja so se udeležili dr. Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin, Alenka Forte, Davorin Kopše in Alja Domjan.

Prireditev je povezovala Ana Zagožen, ki je pozdravila vse navzoče in izrekla posebno zahvalo predsedniku MO SDS Ljubljana Anžetu Logarju. Prireditev so svojimi nastopi popestrili Elda Viler, mag. Alenka Gotar in Tone Kuntner.

Logar je v svojem uvodnem nagovoru pozdravil zbrane in se jim zahvalil za številčen obisk ter za vse glasove na lokalnih volitvah pri njegovi kandidaturi za župana. “Zelo sem zadovoljen, da smo v Ljubljani popolnili vse ekipe, saj se je povečalo število članov podmladka, aktivno pa sodelujejo seniorke in seniorji, ženski odbor ipd.” Nekaj besed je namenil prihajajočim evropskim volitvam. V zaključku svojega govora je poudaril, da jih “čaka nov izziv, to je zmaga na evropskih volitvah. Naj se meter ne ustavi pri treh, šli bomo na štiri ali še več evropskih poslancev,” je dejal Logar.

Zver za največji problem v EU izpostavil vprašanje varnosti
Kot prvi govorec je zbrane nagovoril nosilec liste SDS in SLS za volitve v Evropski parlament Milan Zver. Pohvalil je Logarja za njegovo delo in prizadevanje za krepitev števila članov in mu čestital za “odličen rezultat na lokalnih volitvah”. Poudaril je, da je skupna lista SDS in SLS zelo kvalitetna, zato verjame, da bo tudi v tretje “rezultat volitev zmagovalen”. Spomnil je, da imamo v Evropskem parlamentu konferenčno sobo, poimenovano po dr. Jožetu Pučniku, na kar je bil kot predsednik slovenske delegacije še posebej ponosen.

Foto: Nova24TV

Zver je dejal, da je ta hip največji problem v Evropi še vedno varnost, za kar pa imajo v največji politični skupini, Evropski ljudski stranki, že pripravljene odgovore. “Evropska unija je v nevarnosti, ne samo zaradi ilegalnih migracij, temveč tudi zaradi vojn, terorizma in kibernetskih spopadov. Evropa se mora braniti, toda ne na način, ki ga predlagajo socialisti, saj bo zopet pokala po šivih. Te volitve so odločilne za prihodnost EU.”

V nadaljevanju je povedal, da Slovenija oziroma slovenski narod še nikoli ni živel v boljših mednarodnih okvirih kot danes. Evropa nam daje denar, kar pa Slovenci premalo izkoristimo. Za konec je dodal, da verjame v odličen izid na volitvah, saj bomo močno Evropo lahko imeli samo na podlagi močnih držav članic.

Tomčeva se zavzema a izboljšanje pravnega stanja v Sloveniji
Romana Tomc je v uvodu spregovorila o tem, da pred evropskimi volitvami najpogosteje sliši tri vprašanja. Podala nam je svoje odgovore in dejala, da po njenem mnenju “Evropa ne bo razpadla, ampak bo postala drugačna, Evropa se spreminja, zaenkrat turbulentno, a če bo več takšnih sil, kot je EPP, se bo odvilo v pravo smer. Zavzemala se bom za vrednote EPP, ki sovpadajo z vrednotami SDS”.

Foto: Romana Tomc

Tomčeva upa, da je s svojimi projekti na evropskem parketu, kakor tudi posledično na slovenskem, pustila pečat, saj se je v svojem mandatu večino časa ukvarjala z dvema področjema: zaposlovanjem mladih in davki. Dodala je, da so bila pogajanja, v katerih je Evropa za zaposlovanje mladih namenila 8 milijard evrov, dolga in naporna, pa vendarle na koncu uspešna. Tudi v prihodnosti se bo Tomčeva, če bo izvoljena, zavzemala za vrednote EPP in za vrednote SDS. S svojimi pobudami je dosegla to, da se je tudi v Sloveniji veliko govorilo o Evropi.

Izrazila je zadovoljstvo, da je v Evropskem parlamentu sprožila postopek proti sosednji Avstriji, ki je uvedla diskriminatorno načelo, zaradi česar je danes v postopku. Dotaknila se je problematike starejših, za katere imata Slovenija pa tudi Evropa povsem premalo posluha. “Institucije EU se premalo ukvarjajo s pokojninskim sistemom,” je bila kritična Tomčeva. Ob koncu je dodala, da se bo ob ponovni izvolitvi trudila, da bo dosegla, “da se bo obravnavalo stanje pravne države v Sloveniji”.

Šulinovo skrbi vznik amaterske politike
S predstavitvijo kandidatov za Evropski parlament je nadaljevala Patricija Šulin, ki je že v uvodu poudarila, da si je pred petimi leti zadala cilje, da bo delo v evropskem prostoru razširila tudi na slovenske državljane. “Vrednote naše stranke so več luči za boljšo prihodnost naše generacije in naših mladih. EU je stara dama in potrebno bo narediti veliko, da se bo rodnost povečala. Slovenija je ena izmed držav, ki ima najnižjo rodnost, zato bo naloga tako EU kot slovenske politike, da sprejmeta ukrepe, ki bodo izboljšali to področje.”

Patricija Šulin (Foto: SDS)

Šulinova je predstavila svoje predhodno delo v Evropskem parlamentu, kjer je med drugim delovala v odboru za proračun. Proračun EU predstavlja 1 odstotek BDP posamezne države članice. V prejšnjem mandatu se je Šulinova zavzemala, da je EU več denarja namenila za odpravo brezposelnosti mladih, za večji proračun malih in srednjih podjetij ter za to, da se na področju kmetijstva in kohezije ne bi zmanjševala sredstva.

Poudarila je, da se v Sloveniji premalo črpajo sredstva EU, saj je Slovenija počrpala zgolj 18 odstotkov v obdobju 2014–2019. Šulinova bi si ravno tako želela, da bi vlado vodil zmagovalec volitev, saj bi delovala bistveno boljše kot sedanja. “Brez znanja in izkušenj na političnem področju je vlado skoraj nemogoče voditi.” Prisotne je pozvala, naj se udeležijo volitev za Evropski parlament, da ljudje združijo moči, saj bo tako tudi “več luči za vse nas”.

Fortejeva bi si prizadevala za izboljšanje zdravstva
Kandidatka Alenka Forte se je v uvodu kratko predstavila in dodala, da je zelo aktivna v strokovnem svetu SDS, kjer vodi odbor za zdravstvo. V svoji oceni je bila kritična do zdravstvenega sistema v Sloveniji in je dodala, da “Slovenija še naprej ostaja ena od držav z najslabše urejenim zdravstvom v EU in na tem področju ni naredila nikakršnega preboja. Vlada RS žal ohranja socialistično zdravstvo, zato v EU potrebujemo poslanca s tega področja, ki bo deloval kot vezni člen”.

Predsednica odbora za zdravstvo SDS Alenka Forte

Nadaljevala je, da verjame, da lahko Evropa na področju zdravstva pomaga in da Sloveniji dodatne impulze, je pa žal premalo, da se samo pogovarjamo o zdravstveni reformi, naredimo pa ne ničesar. Slovenija je po mnenju Fortejeve med najslabšimi državami v EU na področju zdravstva.

Spregovorila je tudi o pomembnosti okolja za življenje in opozorila na to, da moramo vzpostaviti tudi področje dolgotrajne oskrbe. “Sem zdravnik po duši, zato si bom tudi ob izvolitvi prizadevala za to področje.”

Kopše želi odločno Evropo, ki bo bolje skrbela za invalide
Kot sedmi kandidat na listi nastopa Davorin Kopše, ki si želi Evrope, “ki bo trdna, sestavljena iz odločnih držav, kjer politiki in ljudje vedo, kaj hočejo, in to zahtevajo. Rad bi pomagal invalidom, saj je med njimi v evropskem prostoru več revščine, kar je za bogato Evropo sramotno”.

Kandidat za evroposlanca SDS Davorin Kopše

Dejal je, da si ne želi nemirne Evrope z nesoglasji med narodi in Evrope z vojnami in množičnimi ilegalnimi migracijami. Za konec je izpostavil problem invalidov, ki jih je v EU okoli 80 milijonov. “Tej populaciji želim pomagati,” je bil odločen Kopše.

Domjanova želi, da evroposlanci na prvo mesto postavijo Slovence
Za konec se je predstavila še članica Slovenske demokratske mladine Alja Domjan. Povedala je, da so volivci in člani tisti, ki dokazujejo, da jih slovenska pomlad navdihuje, in da dokazujejo, kaj v Slovenski demokratski stranki zmorejo in kakšne temelje so si postavili. “To, da mladi dobimo priložnost na evropskih volitvah, je dokaz, da SDS zna povezovati generacije in ima prihodnost. Na tako pomembna mesta je treba izvoliti ljudi, ki jim je mar za Slovenijo in znajo Slovence postaviti na prvo mesto.”

Volivce je pozvala, naj se udeležijo volitev, ki bodo 26. maja, in poudarila, da je pomembno, da se pogovarjamo z ljudmi in jih osvestimo o pomembnosti volitev. Za konec je še dodala: “Upam trditi, da bomo konec maja z zmago lahko ponosno rekli, da smo zopet naredili nekaj dobrega.”

I. Š.