Predstavljamo 19. najbogatejšo družino med sto najbogatejšimi

Gregorčičevi: Oče Franc in sinova Miha ter Gašper, na sejmu v nemškem Düsseldorfu leta 2015. (Foto: Plastorom, d. o. o.)

Na letošnji Managerjevi lestvici najbogatejših je s 56,1 milijona evri premoženja družina Gregorčič iz Šmarjete, v veliki meri zaslužna tudi za to, da v Občini Šmarješke Toplice brezposelnosti skorajda ne poznajo. Franc Gregorčič, kot ustanovitelj in največji lastnik družinskega podjetja Plastoform, je med domačini zelo spoštovan.

Franc Gregorčič je v negotovih razmerah sredi devetdesetih, ko so po osamosvojitvi zaradi razpada trga zašli v velike težave, prevzel poslovno enoto Adria Caravan, prevzemu pa je sledila zgodba o uspehu. V dveh desetletjih je ustvaril skupino, ki ima 550 zaposlenih in tovarne v Trebnjem, Šmarjeti, Krškem, na Blanci, Senovem in v Pazinu.

Proizvajajo plastične elemente za najrazličnejšo uporabo. Med njihovimi izdelki prevladujejo deli za avtodome in prikolice, pri čemer sodijo med vodilne evropske proizvajalce. Hčerinsko podjetje imajo tudi na Hrvaškem, v Pazinu.

V letu 2012 so prevzeli družbo Papiroti, ki je bila prej v lasti Aera in izdeluje papirnate vrečke ter ovojne papirje, lani so skupino še razširili, od Trima so kupili tudi podjetje Akripol iz Trebnjega in s tem vstopili še v industrijo pleksi stekla. Potegovali so se za nakup Kovinoplastike Lož, vendar je to podjetje nato prevzel finski finančni sklad KJK.

Celoten prispevek si lahko ogledate na portalu moja-dolenjska.si.