Preglavice s tihotapci in 73 prijetih ilegalcev

Slika je simbolična. (Foto: AFP)

Policisti policijskih uprav Novo mesto in Koper so v zadnjih 24 urah prijeli 73 ilegalnih migrantov. Veliko dela so imeli s tihotapci.

V torek pred 16. uro so policisti na območju Čateža ob Savi kontrolirali voznika osebnega avtomobila ford mondeo slovenskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 27-letni državljan Slovenije brez veljavnega vozniškega dovoljenja v vozilu prevaža osem državljanov Turčije, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo.

Okoli 20. ure so na avtocesti v smeri proti Ljubljani pri izvozu za Mirno Peč ustavili voznika osebnega avtomobila škoda fabia poljskih registrskih oznak. 52-letni državljan Kazahstana je prevažal pet državljanov Turčije, ki niso izpolnjevali pogojev za  vstop v Slovenijo.

V noči na 5. julij so odvzeli prostost tudi 34-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine z dovoljenjem za bivanje v Sloveniji, ki je v avtomobilu volkswagen touareg iz smeri Obrežja proti Ljubljani prevažal štiri državljane Sirije in dva državljana Iraka.

Sprovajalcem so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki z državljani Turčije, Iraka in Sirije še potekajo.

63 prijetih migrantov
Policisti so na območju policijske postaje Brežice (Dobova, Rigonce, Loče, Trnje, Obrežje) izsledili in prijeli 21 državljanov Bangladeša, 14 državljanov Maroka, deset  državljanov Rusije, devet državljanov  Pakistana, tri državljane Indije, tri državljane Nepala, dva državljana Kube in državljana Somalije.

Koprski policisti so jih prijeli 10.

Andrej Žitnik