fbpx

Premier Janša v občini Šmarje pri Jelšah, ki jo je zaradi zaprtja šol napadel nekdanji minister Pikalo: “Zanesti se je treba nase, kot ste storili vi …”

Predsednik vlade Janez Janša je obiskal Šmarje pri Jelšah, ki velja za eno večjih središč okužbe s koronavirusom. Med drugim je na terenu obiskal še Metliko. Grosuplje, Maribor in Celje in UKC Ljubljana, kjer se je seznanil z zajezitvijo virusa covid.19 v Sloveniji. (Foto: Twitter)

Občina Šmarje pri Jelšah je na družbenem omrežju Twitter objavila fotografijo obiska predsednika vlade. Zapisali so Janševe besede: “Zanesti se je treba nase, kot ste storili vi. Za vas me ne skrbi.”

Predsednik vlade Janez Janša vodstvu občine in občinskemu štabu CZ: Zanesti se je treba nase, kot ste storili vi. Za vas me ne skrbi,” so napisali na svojem Twitter profilu.

Na občini so odgovorili: “Hvala, da opazite naš trud in prizadevanja. Vsak se trudi po svojih najboljših močeh. Smo prava ekipa in zagnani, odločni in delamo z jasnim namenom: preprečiti širjenje okužbe.

Poleg je bil tudi Vinko Gorenak, državni sekretar, zadolžen za koordinacijo med vlado in Državnim zborom, ki je na Twitterju zapisal: “Obisk predsednika vlade na občini Šmarje pri Jelšah smo razumeli tudi kot izraz podpore županu, ki je kljub grožnjam nekdanjega šolskega ministra šolo zaprl dva dni pred ostalo Slovenijo. Zavzetost za delo je dobila nov zagon.”

Spomnimo. Župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš je v sredo, 11. marca, zvečer prehitel državo s hitrim ukrepanjem, ko je napovedal, da bo po potrditvi okužbe z novim koronavirusom pri eni od zaposlenih na tamkajšnji OŠ in njenih podružnicah pouk odpadel. V četrtek zjutraj je bilo napovedano zaprtje vseh osnovnih šol, a tedanji minister za šolstvo Jernej Pikalo (SD), katerega mandat si bomo zapomnili po kršenju človekovih pravic, je še v poznih popoldanskih urah nasprotoval odločitvi župana.

Ne le, da minister pristojen za šolstvo Jernej Pikalo ni pravočasno dal pobude za zaprtje vseh šol, županovi odločitvi, kot kaže, nasprotuje tudi po tem, ko se je izkazala za pravilno. V oddaji Studio ob 17. na Radio Slovenija je med drugim glasno poudaril: “Župani nimajo nobene zakonske podlage za zapiranje šol.

Predsednik vlade Janez Janša, ki se je srečal z županom Občine Šmarje pri Jelšah Matijo Čakšem in člani občinskega štaba civilne zaščite, je sicer v občino prišel, da se z razmerami seznani iz prve roke. Občina je eno od žarišč okužbe s koronavirusom v državi z najmanj 41 okuženimi. “Ne želim olepšane slike, ampak realno stanje. Le tako lahko učinkovito ukrepamo,” je še dejal premier in šmarskemu županu čestital za odločitev o zaprtju šole ob pojavu okužbe v kraju prejšnji teden. Kot je dodal premier, ga za Šmarčane ne skrbi, ker se bodo znali organizirati. Prosil pa je, da šmarska občina svoje izkušnje v soočanju s koronavirusom deli z vso Slovenijo.

Poveljnik CZ Alojz Stoklas je povedal, da občinski štab trenutno razmere še obvladuje in da se znajdejo, kolikor se lahko. S šmarskim županom pa sta Janši predstavila nekaj predlogov ukrepov, s katerimi bi zajezili širjenje virusa po občini in širše.

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v šmarski občini 41 okuženih s koronavirusom, osem več kot v petek. Župan je sicer že pred dnevi dejal, da je primerov po njihovih ocenah bistveno več.

Demokracija