fbpx

Premier, ministri in državni sekretarji na obiskih po Jugovzhodni Sloveniji

Predsednik vlade Janez Janša se je v Žužembeku srečal z vodstvom podjetja Keko oprema (foto: Ukom)

Vlada ima za sabo še en naporen dan neštetih obiskov po Jugovzhodni Sloveniji. Dan so premier Janez Janša in njegovi ministri začeli z delovnim posvetom v Ribnici, nato pa so sledili ločeni programi z obiskom predsednika vlade, ministrov in državnih sekretarjev po različnih koncih regije. V načrtu je še sklenitev obiska na javni tribuni v Novem mestu, kjer naj bi spregovorili o razvoju regije.

Člani vlade so dan začeli z delovnem posvetom okoli 9.30 v Rokodelskem centru Ribnica, nato pa so sledili ločeni programi premierja Janeza Janše, ministrov in državnih sekretarjev. Predstavniki vlade so se skozi dan srečevali s predstavniki podjetij, zavodov, občin in drugih deležnikov v regiji.

Janša se je po poročanju UKOM v Žužemberku srečal z vodstvom podjetja Keko oprema in si ogledal proizvodno podjetja. “Filozofijo podjetja danes oblikuje ekipa visoko motiviranih inženirjev in oblikovalcev,” so izpostavili na uradnem Twitter profilu Vlade Republike Slovenije. Pogovori so potekali tudi z žužemberškim županom Jožetom Papežem.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je skupaj z ministrom za javno upravo Boštjanom Koritnikom udeležil srečanja pri ribniškem županu Samu Pogorelcu. Po besedah Koritnika so spregovorili o različnih temah. “Vse od razvoja regije, širokopasovnih omrežij za naslednje generacije ter plačah županov.” Počivalšek je sicer imel v načrtu še obisk podjetja Melamin Kočevje ter ogled proizvodnje v novomeškem podjetju Babič Yacht Interior.

Koritnik v srednjo šolo

Koritnik je nadaljeval z obiskom Srednje elektro šole in tehnične gimnazije Novo mesto, kjer so mu dijaki razkazali, kaj vse počnejo v inkubatorju idej na področju elektronike in računalništva. Minister za javno upravo se je ravno tako sestal z načelniki upravnih enot, kjer so se pogovorili o izzivih, s katerimi se soočajo.

Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonko Černač se je sestal z župani občin Kostel, Osilnica in Dobrepolje. V načrtu ima še obisk podjetja REM v Trebnjem. Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je imel v načrtu obisk kočevskega podjetja Yaskawa Europe Robotics, ki se ukvarja z razvojem in proizvodnjo robotov. Ob tem se je minister zahvalil tudi Zvezi društev upokojencev Slovenije za obisk in “tako konstruktiven dialog o digitalnem opismenjevanju starejših, e-oskrbi in telemedicni.”

Rojc hvaležen

“Občina Ilirska Bistrica je podpisala prvi paket pogodb 22 milijonov € vrednega projekta. Pri pripravi vloge za odobritev EU sredstev so bili v veliko pomoč ministri Zvonko Černač, Andrej Vizjak in Zdravko Počivalšek,” je sporočil župan Ilirske Bistrice Emil Rojc in se jim zahvalil v imenu občine.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je imel v načrtu srečanje z župani Ribnice, Sodražice, Loškega Potoka ter Kočevja. Pri tem je napovedal začetek gradnje 3. razvojne osi takoj leta 2022, “če ne bo dodatnih zapletov s pritožbami na izdano gradbeno dovoljenje”. Gradnja naj bi se začela z odsekom Novo mesto Vzhod – Osredek, nato pa sledi gradnja vse do Malin v Beli krajini.

Minister za delo Janez Cigler Kralj je imel v načrtu obisk DSO Črnomelj in Centra za socialno delo Metlika, medtem ko se je kulturni minister Vasko Simoniti seznanil z dejavnostjo Rokodelskega centra Ribnica, ki ima pooblastilo za opravljanje državne muzejske javne službe. VD direktorice Tina Peček je ob tem ministru Simonitiju predstavila načrte za prihodnost, ravno tako pa tudi izrazila želje po sofinanciranju s strani ministrstva.

Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo Anton Harej je obiskal ekološko kmetijo Marka Kocjančiča, čigar krave tudi prezimujejo zunaj. Zatem je sledilo še srečanje s predstavniki podjetij Snežnik in Slovenski državni gozdovi. Govora je bilo o poslovanju družb ter možnosti posodobitve dotrajane opreme. Harej je nadalje ob otvoritvi novih prostorov SiDG v Kočevju poudaril, da je Slovenija zgled Evropi v sonaravnem in trajnostnem upravljanju z gozdovi. Pohvalil je tudi ambiciozne cilje podjetja in njihove cilje pri pridelavi lesa.

Ivan Šokić