Premierja Janša in Orban bosta podpisala dogovor o sodelovanju pri razvoju Prekmurja in Porabja

Janez Janša in predsednik madžarske vlade Viktor Orban (Foto: Nova24TV)

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom. Po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI bosta podpisala sporazum o vzpostavitvi skupnega sklada za razvoj Prekmurja in Porabja. Temeljni namen sporazuma bo spodbujanje gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Na podlagi tega sporazuma bo oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje od leta 2022 do 2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov.

Predsednik vlade Janez Janša se bo v ponedeljek v Lendavi srečal z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, so danes potrdili v premierjevem kabinetu. Premierja bosta podpisala sporazum o sodelovanju pri razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje ter govorila o “stanju dvostranskih odnosov”, so zapisali na STA.

Srečanje so danes potrdili tudi v Budimpešti, kjer so po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočili, da bosta Janša in Orban podpisala sporazum o vzpostavitvi skupnega sklada za razvoj Prekmurja in Porabja.

Foto: Vlada RS

V pogovorih bo posebna pozornost namenjena spodbujanju gospodarskega in družbenega razvoja narodnostno mešanih območij na obeh straneh meje, osrednji dogodek ob obisku Orbana v Lendavi pa bo podpis sporazuma o sodelovanju obeh vlad pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje, so sporočili.

S pomočjo sporazuma do razvojnega programa za Prekmurje in Porabje
Na podlagi tega sporazuma bo oblikovan razvojni program, v katerem bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za obdobje od leta 2022 do 2026, ki bodo omogočila odpravljanje zaostankov tako v gospodarskem razvoju kot pri zagotavljanju ustreznega okolja za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih in izobraževalnih ustanov, so pojasnili.

Sodelovanje tudi na področju izobraževanja
Ob obisku bosta ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter namestnik madžarskega ministra za zunanje zadeve in trgovino Levente Magyar podpisala program sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med slovensko in madžarsko vlado za obdobje med leti 2022 in 2025.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec (Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)

Kot so še sporočili iz premierjevega kabineta, slovenska vlada izpostavlja nujnost izboljšanja materialnih pogojev za delovanje slovenske narodne skupnosti v Porabju. Poseben poudarek bo namenjen mladim generacijam in zagotavljanju možnosti za ohranjanje jezika in kulture narodne skupnosti kot tudi poslovnih in zaposlitvenih priložnosti v domačem okolju.

Slovenija in Madžarska krepita gospodarsko sodelovanje
Med Slovenijo in Madžarsko poteka intenziven dialog na vseh ravneh, ki se je posebej odrazil v srečanju vladnih ekip 15. septembra 2021 v Celju, še izpostavljajo v kabinetu premierja. Prav tako pa se krepi tudi gospodarsko sodelovanje, saj Madžarska zaseda sedmo mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji. Slovenija od leta 2017 izvaja razvojne programe na območju, kjer živi madžarska narodna skupnost, Madžarska pa je leta 2020 začela z izvajanjem razvojnega programa v Porabju, kjer živi slovenska narodna skupnost, so še sporočili.

Sara Rančigaj