fbpx

Prestižni naziv eksperta pehote osvojilo sedem pripadnikov Slovenske vojske

Foto: Slovenska vojska

V petek, 20. avgusta, se je v italijanski Vicenzi končalo preverjanje obvladovanja osnovnih veščin in postopkov pehotnega vojaka za pridobitev znaka eksperta pehote (ang. Expert Infantryman Badge). Udeležilo se ga je 1060 pripadnikov vojske Združenih držav Amerike, Hrvaške, Italije in Slovenije, med njimi je sedem pripadnikov Slovenske vojske osvojilo znak eksperta pehote.

Udeleženci so morali izkazati pripravljenost na štirih ravneh: preverjanju telesne pripravljenosti (sklece, trebušnjaki in tek), dnevno-nočni orientaciji z zemljevidom in kompasom, 20-kilometrskem pohodu z oborožitvijo in bojno opremo ter obvladovanjem osnovnih vojaških veščin. Slednje sodi med najzahtevnejše, saj se je odvijalo na 30-ih delovnih točkah, na katerih so preverjali oskrbo ranjenca, postopke ob JRKB-kontaminaciji, uporabo posrednega ognja, maskiranje, premikanje pod ognjem, uporabo signalov, oceno razdalje, uporabo sredstev zvez in komuniciranja, uporabo topografske karte, pripravo različnih oborožitvenih sistemov za streljanje, poznavanje ter uporabo ročnih bomb, postavljanje in prepoznavanje različnih vrst min, poznavanje naprav za nočno opazovanje … Vse kategorije so bile časovno omejene.

Preverjanje je organizirala 173. zračno-desantna brigada ameriških oboroženih sil. V zadnjih petih letih je preverjanje uspešno opravilo v povprečju 15 odstotkov udeležencev. Letošnjega so uspešno zaključili 404 posamezniki, med katerimi je sedem od devetih pripadnikov Slovenske vojske. Preverjanje velja za eno najzahtevnejših preverjanj posamične usposobljenosti pehotnega vojaka v Evropi, kjer preizkušajo posameznikovo telesno, strelsko, orientacijsko sposobnost in sposobnost opravljanja drugih bojnih nalog.

Sara Kovač