fbpx

V Sloveniji 19,8 odstotkov testov pozitivnih

Delež potrjenih PCR-testov pri nas se je tako glede na petek, ko je dosegel 24,2 odstotka, znižal. V soboto so sicer opravili še 5150 hitrih antigenskih testov.

V Sloveniji imamo trenutno 9.526 aktivno okuženih oseb. V soboto so ob 1827 testiranjih potrdili 362 okužb, kar je 19,8 odstotkov pozitivnih testov. Umrlo je šest bolnikov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je s 667 znižalo na 659, s čimer je država še vedno udobno v oranžni fazi vladnega načrta sproščanja koronskih omejitev. 14-dnevno povprečje je bilo medtem pri 449.

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 2046 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 49 covidnih bolnikov, je danes sporočil tamkajšnji nacionalni štab civilne zaščite. V tretjem valu epidemije na Hrvaškem se število dnevno umrlih tako že petič giblje okrog 50.

Iz Indije poročajo o že tretjem požaru v bolnišnici, v katerem je umrlo najmanj 16 covidnih bolnikov. Država je potrdila rekordnih več kot 400.000 novih okužb, zaradi česar je Avstralija svojim državljanom v Indiji prepovedala pot domov.

Razmere se zelo poslabšujejo tudi v Turčiji, ki se pripravlja na prvo popolno zaprtje države, čemur se je do zdaj uspešno izogibala. Strokovnjaki porast okužb pripisujejo prehitremu sproščanju ukrepov. Lockdown oz. zaprtje bo veljalo od četrtka zvečer pa do 17. maja. Ljudje so pred zaprtjem množično zapuščali Carigrad, saj je gibanje med mesti prepovedano.

Švedska, ki je zaslovela s svojim mehkim pristopom v boju proti pandemiji covid-19, se v zadnjih dneh spopada z najhujšimi posledicami koronavirusa od začetka epidemije. V državi z več kot desetimi milijoni prebivalcev je zaradi koronavirusa umrlo že več kot 13 tisoč ljudi.

Več na e-maribor