Prometno najbolj obremenjena sobota; na cestah in mejnih prehodih že prvi zastoji

Foto: STA

Prometno-informacijski center za državne ceste že poroča o prvih zastojih na cestah in mejnih prehodih. Tako je na podravski avtocesti med počivališčem Podlehnik in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški zastoj dolg pet kilometrov. Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški je nastal dvokilometrski zastoj.

Na avstrijski strani pred predorom Karavanke proti Sloveniji je zastoj dolg pet kilometrov. Promet ovirajo tudi prometne nesreče. Tako je na dolenjski avtocesti med predorom Mali Vrh in priključkom Šmarje Sap promet oviran proti Novemu mestu. Na štajerski avtocesti med priključkom Slovenske Konjice in predorom Golo Rebro je promet oviran proti Ljubljani. Glavna cesta Koper-Dragonja pa je zaradi prometne nesreče zaprta pri Padni, nastal je zastoj v obe smeri.

Prvi zastoji nastajajo tudi na mejnih prehodih Gruškovje, Dragonja, Starod, Jelšane, Metlika, Slovenska vas in Obrežje. Na Gruškovju osebna vozila za izstop iz Slovenije čakajo do dveh ur, do ene ure je treba čakati na Obrežju in Starodu, do pol ure pa na prehodih Sečovlje in Metlika.

Na policiji voznike opozarjajo, naj kljub vročini, gostemu prometu in zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Svetujejo tudi spremljanje prometnih informacij o zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah.

Na cestah danes prometno najbolj obremenjena sobota
Po podatkih Darsa sta danes in prihodnji teden pred nami dve prometno najbolj obremenjeni soboti. Pričakujemo lahko močno obremenjenost avtocest, zastoje na vseh mejnih prehodih s Hrvaško, v Istri in pred Karavankami. Čakalne dobe na mednarodnih mejnih prehodih bodo najmanj 30 minut. Obremenjeni bosta tudi vzhodna in južna ljubljanska obvoznica.

Po podatkih prometnoinformacijskega centra se bodo s prihajajočim tednom zaradi počitnic v tujini spremenili prometni tokovi.

Štajerska avtocesta bo predvidoma bolj obremenjena od gorenjske. Kolone vozil se bodo čez vikend vile od Italije proti Romuniji, torej po primorski avtocesti, na južno in potem vzhodno ljubljansko obvoznico. Od tam pa naprej po štajerski in pomurski avtocesti proti mejnim prehodom z Madžarsko, napovedujejo na Darsu. Povečan promet je pričakovati tudi proti turističnim krajem.

Do zastojev je že v petek prihajalo na primorski, gorenjski in štajerski avtocesti ter ljubljanski južni obvoznici. Vozniki so na vstop v državo najdlje, dve uri čakali na mejnih prehodih Sečovlje in Dragonja, na izstop pa so najdlje, eno uro, čakali na mejnem prehodu Starod.

Na dolgo pot tako predvsem ob potovanju po najbolj obremenjenih cestah velja vzeti dovolj vode in hrane, saj na oskrbo potnikov s strani Darsa najverjetneje ne gre računati. Oskrbo namreč sprožijo, le kadar temperatura presega 30 stopinj Celzija in je stoječa kolona dolga najmanj pet kilometrov oz. je avtocesta zaprta, predviden čas nadaljnjega čakanja pa presega štiri ure.

Pred nami je namreč delno jasen dan s spremenljivo oblačnostjo in popoldanskimi plohami in nevihtami. Temperature se bodo čez dan gibale med 23 in 27 stopinjami Celzija, na Primorskem pa do 29 stopinj Celzija.

Peter Truden