fbpx

Proslava ob dnevu državnosti območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje

Foto: Občina Grosuplje

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje je ob 27. obletnici samostojnosti Slovenije in obeležitve 50. obletnice vzpostavljanja Teritorialne obrambe Republike Slovenije organiziralo proslavo ob dnevu državnosti.

Proslava je potekala v soboto, 23. junija 2018, pred Gasilskim centrom v Grosuplju, kjer je tudi spominsko obeležje 10. obletnice vojne za Slovenijo. Prireditve se je poleg predstavnikov Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo Kočevje, Ribnica, Litija in Domžale, udeležencev in organizatorjev takratne Teritorialne obrambe ter drugih povabljenih gostov udeležil tudi župan občine Grosuplje, dr. Peter Verlič.

Povedal je, da je občina Grosuplje kamenček v mozaiku 212 občin, ki predstavljajo to lepo Slovenijo, našo domovino. Vsi župani si želijo, da bi tako kot rastejo občine, rasla tudi naša država. Občina Grosuplje se je iz majhnega kraja razvila v veliko, razvojno in prodorno mesto, imamo preko 20.000 prebivalcev, tukaj sta kakovost in kvaliteta življenja na prvem mestu. Župan je obljubil, da se bomo še naprej trudili, da bo občina prijeten in topel dom vsem nam. Domoljubnost izkazujemo tudi z izobešenimi slovenskimi zastavami v skoraj vsaki krajevni skupnosti.

»Prav je, da strpno gradimo našo prihodnost, z zavedanjem vsega, kar se je zgodilo v preteklosti in v spomin na vse kar se je zgodilo leta 1991, postali smo namreč samostojna država, Republika Slovenija. Zahvala za tako veličastno prelomnico gre vsem, ki ste pri tem dali košček sebe, da smo lahko danes ponosni na svojo domovino, državo in navsezadnje tudi občino«, so bile še besede župana ob koncu nagovora.

»Pot do samostojnosti ni bila lahka in enostavna, a je z našo odločnostjo, enotnostjo in predanostjo postala uresničljiva«, je s ponosom povedal predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje, Mirko Zupančič, slavnostni govornik. Prelomni trenutek pri obrambi novonastale države je zadosten razlog, da se vsesplošnemu praznovanju pridružijo tudi vojni veterani in na proslavi počastijo 50. obletnico ustanovitve Teritorialne obrambe Slovenije, dan državnosti in 23. let od ustanovitve Občine Grosuplje. »Slovenci ne bi smeli biti zadržani in skromni, ko govorimo o svoji vojaški zgodovini in tradiciji. Demokracija nam ni bila položena v zibelko, Slovenija si jo je morala izboriti. Tega se je potrebno zavedati in zato to pravico izkoristiti z mislijo na prihodnost Slovenije in njen razvoj«, je še dodal.

Lepo je bilo slišati vse te lepe, iskrene, domoljubne besede tako od organizatorjev prireditve, kot tudi od našega župana, dr. Petra Verliča. Poklonili smo se Sloveniji, naši domovini, na najlepši možen način. Program je popestril moški oktet Samorastniki s številnimi domovinskimi pesmimi ter recitatorska skupina Univerze za tretje življenjsko obdobje Grosuplje.

C. Š.