Prostovoljna gasilska društva stežka dobijo voznike s C-kategorijo, v SDS predlagajo lažjo pridobitev dovoljenja

Foto: STA

Poslanci SDS so v parlamentarni postopek vložili predlog dopolnitev zakona o voznikih, s katerim želijo olajšati pridobitev vozniškega dovoljenja za vožnjo manjših gasilskih vozil. Prostovoljna gasilska društva namreč med svojimi člani stežka zagotovijo zadostno število voznikov z dovoljenjem kategorije C, so danes sporočili iz SDS.

Z vloženim zakonom v SDS predlagajo, “da bi manjša gasilska vozila kategorije C in manjša gasilska vozila kategorije B, ki jim je dodano priklopno vozilo, lahko vozili tudi gasilci z vozniškim dovoljenjem kategorije B, ki so pridobili dovoljenje za vožnjo teh vozil po uspešno opravljenem teoretičnem in praktičnem usposabljanju“.

V SDS menijo, da bi s predlaganimi dopolnitvami zakona o voznikih pomagali prostovoljnim gasilskim društvom pri zagotavljanju operativne pripravljenosti. Prav tako menijo, da bi društva prihranila del finančnih sredstev, ki jih zaradi zdajšnjega zakona namenijo za usposabljanje svojih članov za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije C. “Prostovoljna gasilska društva namreč stežka zagotavljajo zadostno število voznikov z vozniškim dovoljenjem kategorije C med svojimi člani, poleg tega pa je njihova službena odsotnost, ker gre večinoma za poklicne voznike, pogosta, kar krni operativno sposobnost posameznih gasilskih enot,” so opozorili.

Predlog dopolnitev zakona, pod katerega so se podpisali poslanci SDS, pa poleg manjših gasilskih vozil med izjeme uvršča tudi druga vozila s prednostjo, kot so reševalna in specialna vozila za izvajanje nujne medicinske pomoči, ki se uporabljajo v okviru javne zdravstvene službe in vojaške zdravstvene službe. Zakonski predlog tako zdravstvenim reševalcem omogoča, “da lahko, ob izpolnjevanju določenih pogojev in opravljenem ustreznem usposabljanju, na podlagi že pridobljenega vozniškega dovoljenja kategorije B vozijo intervencijsko vozilo do največje dovoljene mase 4.750 kilogramov ali več“.

Enako možnost v SDS predlagajo tudi za voznike “intervencijskih vozil civilne zaščite, gorske, jamarske ter podvodne reševalne službe na ravni države in mobilne enote ekološkega laboratorija, ki se uporabljajo za izvedbo nujnih nalog, potrebnih za reševanje življenja ali premoženja oziroma za preprečitev nastanka velike materialne škode, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kilogramov“. V poslanski skupini SDS še predlagajo, “da se osebi, ki ima veljavno vozniško dovoljenje za vožnjo vozil kategorije F najmanj šest mesecev, izda tudi vozniško dovoljenje za vožnjo motornih vozil kategorije BE“.

C. Š.

 • Dostmamrecesijeinpičkarije

  Kako bo pa Forum 21 dobil denarce, če upoštevajo predlog SDS??? Kuči se bo zelo težko odpovedal temu.

 • Bandit123

  Namesto da bi pogoje za vožnjo intervencijskih vozil zaostrili, bi jh vi ublažili. Pa ste dobro razmislili kaj delate.

 • hle

  Treba je pogledati kje tiči jedro problema srednja generacija je še izdatno podprta z vozniki z C in E kategorijo mlajša pa ima problem že z B sem iz podeželja in prav žalostno je gledat 20+letnike na avtobusni postaji

  • S tako mentaliteto smo tam kjer smo. Jaz sem 30+ pa sem tudi vsak dan na avtobusni postaji.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!