Protitankovski jarek pri Brežicah razkriva povojne zločine komunističnih oblasti

Vir: Uprava RS za vojaško dediščino.

Iz protitankovskega jarka v Mostecu pri Brežicah so doslej izkopali posmrtne ostanke najmanj 529 ljudi, izvensodno pobitih po drugi svetovni vojni. Do arheološkega izkopavanja je prišlo zaradi izgradnje verige elektrarn na reki Savi. Del tamkajšnjega območja bo namreč po zajezitvi Save pri Mokricah zalila voda.

Gre za protitankovski jarek iz leta 1945, ki so ga nemške vojaške sile leta 1945 izkopale od železniške proge pri Dobovi pa vse do Save. Jarek je širok okoli 4,6 metra in globok tri metre. Jarek so za obračun z nasprotniki po drugi svetovni vojni izkoristile nove komunistične oblasti v Sloveniji. V približno 120 metrov dolgem delu jarka je bilo po navedbah zgodovinarjev izvensodno pobito večje število oseb različnih narodnosti. Žrtve so več kampanjah pobijali od maja do predvidoma konca oktobra 1945.

Vodja kriminalistične akcije Sprava Pavel Jamnik je pred časom za medije navedel, da so poboje izvajale predvsem enote slovenskega Korpusa narodne obrambe Jugoslavije ali t. i. Knoja. Pri pobijanju so sodelovali tudi Slovenci. Za nekatere so odkrili tudi identiteto, a so bili že pokojni.

Ugotovili so, da so ljudi na grobišče pri Mostecu vozili s Teharij, vsaj za en avtobus žensk pa so pripeljali od že polne Hude jame. Vozili so jih še iz zapora v Šentvidu, med žrtvami naj bi bila poleg Slovencev in drugih tudi pri begu zajeta skupina nemških vojakov in hrvaških ustašev.

Moje Posavje