fbpx

Prva izplačila temeljnega dohodka samozaposlenim že 25. aprila

Foto: STA

Samozaposlenim, ki boste izjavo podali do 18. aprila in je že na voljo na spletni strani eDavki, bo Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) temeljni dohodek za mesec marec izplačal 25. aprila. 

V prvem svežnju ukrepov, s katerim Vlada RS blaži posledice epidemije korona virusa, je tudi temeljni dohodek za samozaposlene. Za pridobitev pomoči je potrebno podati izjavo, s katere je razvidno, da se je zaradi epidemije korona virusa obseg dela vaše dejavnosti zmanjšal ali celo popolnoma ustavil.

Da spomnimo:

za mesec marec pripada vsem samozaposlenim, ki bodo podali izjavo o zmanjšanem obsegu dela, znesek v višini 350 evrov, za mesec april in maj pa znesek v višini 700 evrov.

Na portalu eDavki je izjava že pripravljena, oddate pa jo lahko izključno v elektronski obliki. Izjavo je potrebno oddati do najkasneje 31.maja. Dostop do strani je na tej povezavi.

Vsi tisti, ki boste izjave podali do 18.aprila, boste izplačila prejeli že 25. aprila. Temeljni dohodek bo izplačeval FURS. Pogoji za izplačilo so, da ste dejavnost opravljali najmanj do 13.marca, niste davčni dolžnik in ste oddali izjavo. Za temeljni dohodek lahko zaprosijo tudi vsi tisti, ki so po razglasitvi hiteli zapirati svoje dejavnosti, če tega niso storili pred 13.marcem.

Jolanda Vrečar